Κεραμέως για τις αλλαγές στα ΑΕΙ: Στόχος η αναβάθμιση των σπουδών

Κεραμέως για τις αλλαγές στα ΑΕΙ: Στόχος η αναβάθμιση των σπουδών

 

 

Προτεραιότητα χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με την επιτροπή των ειδικών.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, επισημαίνοντας πως σκοπός του είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών.
Όσον αφορά στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε ότι δεν θα είναι ίδια για όλους αλλά θα την ορίζουν τα πανεπιστήμια.
 
Θα είναι, όπως τόνισε, ένα ποσοστό της μέσης επίδοσης των υποψηφίων.
 
Την ίδια ώρα, η κ. Κεραμέως τόνισε πως θα περιοριστεί και ο αριθμός των επιλογών των σχολών που δηλώνουν οι μαθητές στα μηχανογραφικά τους, καθώς στόχος είναι οι φοιτητές να κάνουν συνειδητή επιλογή των σπουδών τους.
 
Όπως τόνισε μάλιστα, υπάρχει ένα 30% των φοιτητών που δεν παίρνει ποτέ πτυχίο.
 
Σχετικά με την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι θεσπίζεται η ελεγχόμενη είσοδος, και συστήνεται ειδική ομάδα η οποία θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τα όργανα του πανεπιστήμιου.
 
Σχολιάζοντας την τροπολογία για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων από το υπουργείο και όχι από τον επαγγελματικό φορέα, η υπουργός είπε ότι η αναγνώριση θα γίνεται μόνο εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και δεν θα αφορά τον ακαδημαϊκό τίτλο.
 
Μάλιστα, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί ο υποψήφιος να δώσει και εξετάσεις.
 
Η υπουργός ανέφερε δε πως υπήρχαν πολλοί απόφοιτοι σε ομηρία, καθώς είχαν καταθέσει την αίτηση αναγνώρισης των επαγγελματικών τους προσόντων, αλλά αυτές δεν εξετάζονταν ποτέ από επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια.
cnn.gr