Μείωση ενοικίου: Προς ένταξη και τα νομικά πρόσωπα στις αποζημιώσεις

Μείωση ενοικίου: Προς ένταξη και τα νομικά πρόσωπα στις αποζημιώσεις

 

 

 

Πρόκειται για εταιρείες, κοινωφελή ιδρύματα-κληροδοτήματα και άλλους οργανισμούς και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σήμερα δεν δικαιούνται αποζημιώσεις παρά το ότι χάνουν, κάθε μήνα, μέρος του εισοδήματός τους
 
Το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές για τις μειώσεις ενοικίου που αναγκάζονται -δια νόμου- να δεχτούν, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για εταιρείες, κοινωφελή ιδρύματα-κληροδοτήματα και άλλους οργανισμούς και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σήμερα δεν δικαιούνται αποζημιώσεις παρά το ότι χάνουν, κάθε μήνα, μέρος του εισοδήματος τους!
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας το 40% των εμπορικών καταστημάτων ανήκει σε νομικά πρόσωπα όπως ασφαλιστικά ταμεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, σωματεία κτλ. Οι συγκεκριμένοι εκμισθωτές αναγκάστηκαν να δεχτούν περικοπή στα εισοδήματα τους κατά 40% μέχρι και αυτόν τον μήνα, ενώ ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με νέες περικοπές κατά 80% για τα μισθώματα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου (εφόσον οι ενοικιαστές τους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, το λιανεμπόριο, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό).
 
Οι συγκεκριμένοι φορείς, ενώ αναγκάζονται -κάθε μήνα- σε υποχρεωτική μείωση ενοικίων (χάνοντας μεγάλο μέρος από το μοναδικό, ίσως, έσοδό τους) εξαιρούνται συνεχώς από κάθε διευκόλυνση, είτε είναι χρηματική ενίσχυση, είτε έκπτωση φόρου. Δηλαδή οι εν λόγω εκμισθωτές δεν δικαιούνται ούτε τις εκπτώσεις φόρου που δόθηκαν ως αποζημιώσεις για τις περικοπές της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου, ούτε τις χρηματικές αποζημιώσεις που ισχύουν από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά.
 
Έστω και με χρονική καθυστέρηση, η κυβέρνηση αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει μέρος από τις απώλειες που είχαν οι εταιρείες – εκμισθωτές και μαζί τους εκατοντάδες ιδρύματα και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
 
Το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει να δοθούν αποζημιώσεις τουλάχιστον για την ζημιά του δεύτερου lockdown. Δηλαδή οι εκμισθωτές-νομικα πρόσωπα να λάβουν χρηματική αποζημίωση υπολογιζόμενη κατά 50% επί της ζημιάς στα ενοίκια Νοεμβρίου-Δεκεμβριου ή/και αποζημίωση 60% επί της ονομαστικής αξίας του ενοικίου για περικοπές που θα αναγκαστούν να κάνουν τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο.
 
Ειδικά για τον Ιανουάριο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες εκμισθωμένων ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και υποχρεούνται να αποδεχθούν τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσεις από το κράτος. Τα ποσά των αποζημιώσεων θα κυμαίνονται στο 60% των ποσών των κανονικών ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
 
Η αποζημίωση αυτή θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι άλλες παροχές από το κράτος, που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Από την πλευρά τους οι μισθώτριες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους μόνο το 20% των ενοικίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.
 
newmoney.gr