Τα πάνω κάτω φέρνουν οι νέοι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση

Τα πάνω κάτω φέρνουν οι νέοι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση

Φρένο στην οικοδόμηση κατοικιών στις εκτός σχεδίου περιοχές επιχειρεί να βάλει το σχέδιο νόμου για την χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην οικιστική ανάπτυξη και τις χρήσεις γης σε ολόκληρη την χώρα.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά και παρουσίασε ο Ελεύθερος Τύπος ο πρώτος λόγος στην εκπόνηση σχεδίων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού θα ανήκει πλέον στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αντικαθίστανται με τα Δημοτικά Πολεοδομικά Σχέδια Ανάπτυξης τα οποία θα εκπονούνται από τους Δήμους.


Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως θα προτείνονται υποχρεωτικά μέσω ΔΗΠΟΣΑ εφόσον υπάρχουν μελέτες δημογραφικής εξέλιξης πληθυσμού και αναγκών σε κοινωφελής και κοινόχρηστους χώρους.


Παράλληλα μεταβιβάζεται από το ΥΠΕΚΑ η αρμοδιότητα έγκρισης των Περιφερειακών Πλαισίων τα οποία με το προτεινόμενο πλαίσιο ονομάζονται Περιφερειακές Στρατηγικές στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις.


Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην επίσπευση του χρόνου ολοκλήρωσης του σχεδίου και στην ανάπτυξη περιοχών με τον καθορισμό χρήσεων γης σε όλους τους Δήμους της χώρας.