Lockdown: «Γκρίνιες» μετά το περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς - Τι ζητούν οι επαγγελματίες αισθητικοί

Lockdown: «Γκρίνιες» μετά το περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς - Τι ζητούν οι επαγγελματίες αισθητικοί

 

 

Τα αλλεπάλληλα lockdown είναι δεδομένο πως πέρα από την … τσέπη, έχουν τραυματίσει και την ψυχολογία των επαγγελματιών: Έτσι, ίσως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το νέο περιορισμένο «άνοιγμα» της αγοράς όχι μόνο προκαλεί «γκρίνιες», αλλά και προστριβές ανάμεσα σε κλάδους επιτηδευματιών που αν και διαφέρουν σε ΚΑΔ εντούτοις το αντικείμενό τους συμπίπτει σε κάποια σημεία.
 
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.Δ.Α.Ε.), που εκπροσωπεί επαγγελματίες αισθητικούς, κατόχους εργαστηρίων αισθητικής με ΚΑΔ 9602.13.02, των οποίων η δραστηριότητα δεν εντάχθηκε στην πρώτη φάση του σχεδίου ασφαλούς επανεκκίνησης. Με επιστολή τους στο αρμόδιο Υπουργείο εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι τα εργαστήρια αισθητικής δεν συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες που ανοίγουν από την Δευτέρα.
 
Κέντρα Αισθητικής – κομμωτήρια: Σημειώσατε 2
 
 
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ομοσπονδία «ενώ προβλέφθηκε ρητά η λειτουργία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα των κουρείων-κομμωτηρίων, που ανήκουν στον ίδιο Κωδικό Άσκησης Δραστηριότητας με των δικών μας μελών, πολλών εκ των οποίων ασκούν και υπηρεσίες όπως των Εργαστηρίων Αισθητικής, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αναίτια αθέμιτο ανταγωνισμό. Θεωρούμε άνιση και καταστροφική τη μεταχείριση, που μας επιφυλάχθηκε σε σχέση με τις δραστηριότητες του ιδίου ΚΑΔ, δεδομένου ότι οι ανακοινωθέντες όροι λειτουργίας , θα μπορούσαν ευχερέστατα να τηρηθούν και από τα δικά μας μέλη, πάντα με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Οι επαγγελματίες πτυχιούχοι αισθητικοί πάντα λειτουργούσαν, λειτουργούν και θα λειτουργούν τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε έκτακτες και πρωτοφανείς συνθήκες, όπως είναι οι τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας. Έχουν δε καταλλήλως προετοιμαστεί και εκπαιδευτεί εφαρμόζοντας ειδικό πρωτόκολλο πρόληψης της διάδοσης της νόσου COVID19 συντεταγμένο από το Ε.Ε.Α.
 
Δοθέντος ότι πρόκειται για διπλασιασμό της διάρκειας των απαγορεύσεων σε σχέση με αυτόν που είχε εκτιμηθεί αρχικά για τις εν λόγω υπηρεσίες και προς αποφυγή στρεβλώσεων στην αγορά. Παρακαλούμε όπως επανεκτιμήσετε την κατάσταση και αποφασίσετε και τη λειτουργία των εργαστηρίων αισθητικής με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων από 14/12/2020.
 
Αντιλαμβάνεσθε την αναστάτωση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέλη μας, επαγγελματίες υγείας, καθώς αντιμετωπίζονται ως εξαιρέσεις από την πολιτεία και παραμένουν εγκλωβισμένα σε καθεστώς διακοπής δραστηριότητας. Καθώς το γεγονός αυτό αντιβαίνει στους κανόνες ισότιμης αντιμετώπισης βάσει δραστηριότητας ΚΑΔ και προκαλεί ρήξη στην ομαλή λειτουργία του κλάδου, αιτούμαστε την ένταξη του ΚΑΔ 9602.13.02 στην απόφαση "Σταδιακής επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων ενόψει των εορτών».
 
Τι απαντά το Υπουργείο Ανάπτυξης
 
Από την πλευρά τους ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που γνωρίζουν πολύ καλά τις αντιδράσεις των επαγγελματιών αισθητικών απαντώντας μέσω του enikonomia.gr είναι ξεκάθαρα: «Δυστυχώς για τον κλάδο των αισθητικών, οι επιδημιολόγοι δεν μας επιτρέπουν για κανένα λόγο να ανοίξουμε περαιτέρω τις οικονομικές δραστηριότητες. Αυτή την στιγμή τα πάντα είναι οριακά». Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως ήδη έχει συγκεντρώσει τα «βέλη» των εμπόρων και για την απόφασή του να ανοίξει την αγορά με την μέθοδο του «clickaway»: Όπως επισημαίνουν «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα για να προβάλλουν τα προϊόντα τους και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να λειτουργήσουν ενόψει Χριστουγέννων».
 
Η «γκρίνια» για το «click away»
 
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε σχετικό ψήφισμα διαμαρτύρεται για «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away, που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου». Και το ψήφισμα καταλήγει τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η αντοχή της ήδη πληγωμένης από την δεκαετή κρίση μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της. Η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμέναμε ως μάνα εξ’ ουρανού, θέτει νέα δεδομένα, ενόψει των οποίων η Κυβέρνηση για να διασώσει την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει πλέον να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την διαγραφή χρεών, ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση».
 
Η πανδημία είναι εμφανές πλέον ότι έχει πλήξει βαριά τους επαγγελματίες, που είναι αναγκασμένοι να αντέξουν και να επιβιώσουν τις δύσκολες μέρες που θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι την άφιξη του εμβολίου και από εκεί και πέρα έως την επιστροφή στην… όποια κανονικότητα.
 
Πηγή: enikonomia.gr