Έκθεση με θέμα την γέννηση του Αιγαίου Αρχιπελάγους στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Έκθεση με θέμα την γέννηση του Αιγαίου Αρχιπελάγους στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 

 

 
Μία μεγάλη έκθεση για την πιο όμορφη θάλασσα, τη δημιουργία των νησιών και των γεωλογικών θησαυρών της από τα βάθη του γεωιστορικού χρόνου ως το σήμερα φιλοξενεί από σήμερα Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου το Ίδρυμα Ευγενίδου. 
 
Η έκθεση με θέμα "ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους" παρουσιάζει µε έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις µορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόµενα για την ερµηνεία των οποίων ο άνθρωπος δηµιούργησε µύθους και τέχνη.
Μέσα από σπάνια εκθέµατα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις, παρουσιάζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσµατα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάµεων που διαµόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασµα εκατοµµυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή. 
 
 
Η κεντρική ενότητα, «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος -που µέρος του ήταν η σηµερινή Ελλάδα στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της µυθικής Αιγηίδας, έως τη σηµερινή µορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. 
Τα πανέµορφα νησιά του, τα εντυπωσιακά πελάγη του, τα γεωλογικά µνηµεία και η πολυµορφία των 
γήινων σχηµατισµών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.
 
Το µεγαλύτερο µέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαί στεια, µερικά από τα οποία είναι ακόµα και στις µέρες µας ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης, «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα», παρουσιάζει τις γεωδυναµικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισµικότητα και τις χθόνιες 
εκείνες δυνάµεις που µέσα από συνεχή επανάληψη εκατοµµυρίων ετών δηµιούργησαν το ιστορικό 
Αρχιπέλαγος.
 
Στην ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον µύθο στην επιστήµη» παρουσιάζεται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστηµάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 
150 εκατοµµυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωµάτων, µορφές σύγχρονων δέντρων µε τις αντίστοιχες απολιθωµένες προγονικές µορφές και αναπαραστάσεις ζώων, δηµιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από το χρόνο. 
∆ιαδραστικές εφαρµογές και µουσειο-παιδαγωγικά προγράµµατα παρουσιάζουν τις διαδικασίες εξέλιξης της ζωής και τις δυνάµεις που διαµόρφωσαν την απολίθωση του υποτροπικού δάσους.
 
 
Η έκθεση, πέρα από την επιστηµονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκοµίζει ο επισκέπτης της τη δύναµη των τοπίων και της οµορφιάς του Αιγαίου πελάγους µέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέµατα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.
 
Η έκθεση  για το κοινό θα λειτουργεί Τετάρτη ως Παρασκευή από 5μ.μ. έως 8 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή από 10 π.μ. ως 8 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 
 
Πατήστε τις παρακάτω φωτογραφίες από την έκθεση, για να τις δείτε σε πλήρη ανάλυση.