Ολόκληρη η ΚΥΑ για την αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο - Οι ΚΑΔ και τα «ψιλά γράμματα»

Ολόκληρη η ΚΥΑ για την αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο - Οι ΚΑΔ και τα «ψιλά γράμματα»

 

 

Κοινή Υπουργική Απόφαση περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τους κανόνες του «παιχνιδιού» για εργαζομένους και επιχειρήσεις στο lockdown του Δεκεμβρίου: Περιλαμβάνει και όλους τους ΚΑΔ δυνητικών δικαιούχων «κουρέματος» ενοικίου.
 
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
 
«Κλείδωσαν» και… επισήμως τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπέγραψαν την ΚΥΑ που καθορίζει τόσο τα ποσά της αποζημίωσης για τις αναστολές σύμβασης, όσο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Μάλιστα, το κόστος για τα κρατικά ταμεία κάθε εβδομάδας αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο -όπως αποκαλύπτεται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ- αγγίζει τα 103,7 εκατ. ευρώ.
 
«Ρήτρα» μη απόλυσης
 
 
Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Δεκέμβριο.
 
Για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
 
Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους. Για την περίπτωση των εργαζομένων, των οποίων κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2020 παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους ή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης.
 
Τι αλλάζει για όσους είναι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
 
Εφόσον εργοδότες έχουν κάνει τη δήλωση α΄ φάσεως για την ένταξη εργαζομένων τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», για τον μήνα Δεκέμβριο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν η επιχείρησή τους κλείσει με κρατική εντολή, τότε οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή. Συνεπώς οι επιχειρήσεις – εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της ανωτέρω Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης.
 
Ποιοι θα έχουν δικαίωμα στο «κούρεμα» ενοικίου
 
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται και οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν για το διάστημα από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου και είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα:
 
Επίσης περιλαμβάνονται και όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας που είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε θεωρούνται πληττόμενοι, ΚΑΔ που ουσιαστικά είναι και εκείνοι που θα έχουν δικαίωμα και τον μήνα Δεκέμβριο να καταβάλλουν «κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο.
 
Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ αναστολών Δεκεμβρίου και τους συνοδευτικούς πίνακες με τους ΚΑΔ
 
enikonomia.gr