Πέτσας στο CNN Greece: Πρώτα οδικός χάρτης μέχρι τον Μάρτιο, μετά η άρση του lockdown

Πέτσας στο CNN Greece: Πρώτα οδικός χάρτης μέχρι τον Μάρτιο, μετά η άρση του lockdown

 

 

Σχέδιο με τα βήματα των επόμενων 100 ημερών θα ετοιμάσει η κυβέρνηση και μετά θα προχωρήσει στην άρση του lockdown. Αυτό αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτημα του CNN Greece.
 
«Πριν από οποιαδήποτε άρση του τωρινού lockdown θα έχει διαμορφωθεί και ένας οδικός χάρτης πώς φτάνουμε μέχρι το Μάρτιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτή τη στιγμή ο προσανατολισμός στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι στρατηγικός και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια έως τα τέλη του δευτέρου τριμήνου του 2021, ένα ορόσημο στο οποίο, όπως υπογράμμισε:
 
«Εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Έλληνες πολίτες εφόσον το επιθυμούν».
 
Ο εμβολιασμός αποτελεί ίσως την κομβικότερη διαδικασία του κυβερνητικού σχεδιασμού που θα εξυφαίνεται έως τα τέλη του δευτέρου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς, και επιδιώκεται βάση των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει, να προχωρά σε μηνιαία βάση.
 
Η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως είπε ο κ. Πέτσας, να έχει εμβολιαστεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών -με προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.
 
«Όλος αυτός ο χρονικός ορίζοντας λοιπόν λαμβάνεται στον σχεδιασμό μας» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών
Η κυβέρνηση πάντως, μπαίνοντας στην κρισιμότερη φάση της μάχης κατά της πανδημίας, καθιστά σε όλους τους τόνους σαφές ότι ο πήχης των προσδοκιών για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων με τις οποίες θα προσδιοριστούν, ο τρόπος, τα στάδια και ο χρόνος άρσης του lockdown είναι χαμηλά.
 
Μήνυμα το οποίο εκπέμφθηκε και κατά την πρωινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της μεικτής task force επιδημιολόγων και κυβερνητικών στελεχών που έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
 
Όπως ανέφεραν νωρίτερα στο CNN Greece καλά ενημερωμένες πηγές, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση.
 
Αυτή η στάση εδράζεται στο γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη δεν επιτρέπουν την καθιέρωση μιας τέτοιας συζήτησης στον καθημερινό δημόσιο διάλογο, καθώς όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ελλοχεύει ο κίνδυνος του εφησυχασμού, κάτι που κατά την κυβέρνηση, έχει αρνητική επίπτωση στην δεύτερη φάση της πανδημίας.
 
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί η επιπέδωση της καμπύλης στους δείκτες των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, γι’ αυτό και στην παρούσα φάση θεωρείται πιθανότερη η λήψη των οποίων αποφάσεων για άρση του lockdown την ερχόμενη εβδομάδα.
 
cnn.gr