Έκθεση με θέμα το Μυκονιάτικο Υφαντό

Έκθεση με θέμα το Μυκονιάτικο Υφαντό

 

 

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου διοργανώνει την έκθεση “Μυκονιάτικο Υφαντό” από τις 25 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, και σας προσκαλεί σε μια αναδρομή-φόρο τιμής στις γυναίκες που ακούραστα ύφαναν με τα χρωματιστά υφάδια τους ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία και την οικονομία του λευκού μας νησιού.  

 
Η φήμη του χειροποίητου υφαντού της Μυκόνου που κάποτε πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, σήμερα τελεί υπό εξαφάνιση. Μέσα από υφάσματα και ρούχα, εργαλεία υφαντικής, φωτογραφικό υλικό και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο της εποχής, η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει την εξέλιξη του μυκονιάτικου υφαντού και θέτει κύριο στόχο της να μας φέρει ξανά σε επαφή με την τέχνη του αργαλειού. Με την ίδια πρόθεση η Αννεζώ Κουσαθανά Μιχελή (Μπέμπη) στήνει τον αργαλείο της μητέρας της Βγενούλας, με τη βοήθεια της Κατίνας Κουσαθανά Κουκά (του Λύκου) “ανυφάντρας” μέχρι σήμερα.
 
Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο χώρους. Ξεκινώντας από το εργαστήριο της ΚΔΕΠΠΑΜ, βλέπουμε τον “ντελάρο”, όπως είναι η τοπική ονομασία του αργαλειού, υφάσματα για το σπίτι, εργαλεία υφαντικής,  και πορτρέτα δεκάδων υφαντριών της Μυκόνου ανά τους καιρούς. Το μοναδικό ωεοκλασικό κτίριο της οικία Δέδε – Βενιέρη - Φουντουλάκη φιλοξενεί κυρίως ενδύματα και παρουσιάζει εμβληματικές μορφές στην εξέλιξη του μυκονιάτικου υφαντού.
 
Ανάμεσα σε άλλα, εκεί θα δούμε, τα πρώτα εμπορικά υφαντά του Θ. Χαρακόπουλου, τη “μυκονιάτικη μπορντούρα” και τη μόδα της υφαντής φούστας, τους πρωτοποριούκους χρωματισμούς των υφαντών της οικογένειας της Βγενούλας Κουσαθανά (Μπέμπη) και του γιου της Παναγιώτη Κουσαθανά, αναφορές στις δημιουργίες του Γιάννη Γαλάτη. Στον ίδιο χώρο θα δούμε δείγματα χαρακτηριστικών υφάνσεων και ιστορικά υφαντά της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου, καθώς και το ντοκιμαντέρ  “Τα 'φαντά” του Δημήτρη Καλφάκη που δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση.
 
Το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ευχαρίστησε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, που χρηματοδότησε το εγχείρημα, τη Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου που συνέβαλλε ουσιαστικά με τα ιστορικά της εκθέματα και τις περισσότερες από 50 μυκονιάτισσες και μυκονιάτες που προσέφεραν κομμάτια από τις προσωπικές και οικογενειακές τους συλλογές.
 
Κυρίως όμως ευχαρίστησαν τις εκατοντάδες “ανυφάντρες” για την πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν, την οποία φιλοδοξούν να διαφυλάξουν. 
 
Η έκθεση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τα ιστορικά στοιχεία που προσφέρει η υπό έκδοση από τον ΠΛΓΣΜ μελέτη της Δήμητρας Νάζου και του Παναγιώτη Χατζηδάκη “Το Μυκονιάτικο Υφαντό στον 20ό αιώνα”.  
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στις 20:00 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ.