Λύση για την πολεοδομική υποστήριξη της Μυκόνου διεκδικεί ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς

Λύση για την πολεοδομική υποστήριξη της Μυκόνου διεκδικεί ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς

 

 

Την χρονική παράταση της συνδρομής της υφιστάμενης διοικητικής υποστήριξης της Μυκόνου σε πολεοδομικά θέματα από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης, προωθεί ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.
 
Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα απέστειλε, με τη μορφή κατεπείγοντος, σχετικό αίτημα προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, ζητώντας τη συνδρομή της Πολιτείας. 
 
Κάθε Δήμος της χώρας πρέπει να συστήσει και να λειτουργήσει υποχρεωτικά Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) από 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Υπηρεσία Δόμησης Μυκόνου δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του νόμου αφού απαιτούνται πέντε  μηχανικοί. Συγκεκριμένα, βάση του άρθρου 97 Α του  ν.3852/2010, οι υπηρεσίες Δόμησης πρέπει να στελεχώνονται τουλάχιστον από έναν αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν χωροτάκτη- πολεοδόμο μηχανικό, έναν πολιτικό  μηχανικό και έναν μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό.
 
 Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. δεν έχει οργανώσει ακόμα την πολεοδομική υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν έως σήμερα συσταθεί.  
 
Επιπρόσθετα, η προβλεπόμενη διαδημοτική συνεργασία σε αυτά τα θέματα είναι χρονοβόρα, ενώ απαιτεί καλύτερη επικοινωνία και συντονισμό μεταξύ των Δήμων.
Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ανέλαβε δράση ώστε να βρεθεί μεταβατική λύση με νομοθετική ρύθμιση μέχρι να επιλυθούν οι εκκρεμότητες.