«Μνήμη Ασμυριγλένια κι Αντάρα του Τσικνιά» της Βούλας Βερώνη

«Μνήμη Ασμυριγλένια κι Αντάρα του Τσικνιά» της Βούλας Βερώνη

 

 

Την πρώτη της ποιητική συλλογή εξυφαίνει η Μυκονιάτισσα Βούλα Ν. Βερώνη, με τίτλο «Μνήμη Ασμυριγλένια κι Αντάρα του Τσικνιά». Ως νήματα χρησιμοποιεί το Φως του Κυκλαδίτικου ήλιου, τον Αιγαιοπελαγίτικο αέρα, την αναζωογονητική θαλασσινή αύρα, την αρχαία Ελληνική μυθολογία και την ντόπια λαογραφία, την λατρεία του Τόπου, της Γλώσσας και των τραγουδιών, τις σχέσεις των ανθρώπων, τις θύμησες, την αέναη αγάπη, τον νόστο, τον πόνο, καθώς και  το μυστήριο του έρωτα και της αναγέννησης της ψυχής, μέσα απ΄  αυτόν, έχοντας στο στημόνι της την μοναδική απόχρωση της Απεραθίτικης διαλέκτου.
 
Το βιβλίο «Μνήμη Ασμυριγλένια κι Αντάρα του Τσικνιά» αποτελείται, στην ουσία, από τέσσερις υποενότητες:
 
·         Έμμετρο λόγο στην Ν. Ελληνική γλώσσα με αναφορές στη μυθολογία και στον Κυκλαδίτικο χώρο, με έμφαση – ιδιαιτέρως – στα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου.
 
·         Ποιήματα στην Αγγλική, τα οποία συνοδεύονται από τις μεταφράσεις της συγγραφέως στην Ν. Ελληνική.
 
·         Σύντομα πεζογραφήματα, τα οποία επίσης, έχουν άμεση σχέση με την γενέτειρα της συγγραφέως, την Μύκονο, αλλά και την Απείρανθο.
 
·         Και τέλος, έμμετρο λόγο βασιζόμενο στο Απεραθίτικο γλωσσικό ιδίωμα.
 
Όπου έχει κριθεί απαραίτητο, παρατίθενται ιστορικά, γεωγραφικά ή λαογραφικά επεξηγηματικά σχόλια, ενώ στην  τελευταία ενότητα, η συγγραφέας παρουσιάζει διάφορες μορφές Απεραθίτικης γραφής, όπως κοτσάκια (δίστιχα εξειδικευμένης μορφής), τετράστιχα, εξάστιχα, οκτάστιχα, αλλά και προσωπικούς της συνδυασμούς αυτών, φροντίζοντας παράλληλα να υπάρχουν λεπτομερείς επεξηγήσεις του λεξιλογίου. Αυτά τα επεξηγηματικά σχόλια έχουν διττό σκοπό, αφενός να διευκολύνουν τον αναγνώστη να κατανοήσει νοηματικά το λεξιλόγιο και αφετέρου, να προβάλλουν το έντονο λαογραφικό και τοπικό στοιχείο, που βρίσκονται, αμφότερα, διάχυτα μέσα στο βιβλίο.
 
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Μυκόνου και τις εκδόσεις Ταλώς Φ την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το απόγευμα στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. 
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Αντώνης Ποθητός, διπλωματούχος ξεναγός
- Βάσια Γκότση, θεολόγος, φιλόλογος
- Γεωργία Βαλασωτήρη, φιλόλογος
- Δημήτρης Ντοβόλης, φιλόλογος
- Φωτεινή Καλατζή, καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας
Λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων που ισχύουν για την covid19 υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και η είσοδος γίνεται μόνο με κρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 
Για κρατήσεις καθημερινά εκτός Σαββάτου - Κυριακής και αργιών στο τηλέφωνο 22893 60135.
 
Να είναι καλοτάξιδο.