Την περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου επισκέφθηκε Εντεταλμένη Πολιτισμού Ελένη Κοντιζά

Την περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου επισκέφθηκε Εντεταλμένη Πολιτισμού Ελένη Κοντιζά

 

 

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που μας μεταφέρει μέσα από τα εκθέματά της από τον κόσμο του Ομήρου, στις Κυκλάδες της Μυκηναϊκής Εποχής φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Το χθες επιστρέφει στο σήμερα μέσα από ιστορίες, μύθους και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τη λατρεία, τον πόλεμο και τα ταφικά έθιμα, του Μυκηναϊκού κόσμου. 
 
Την έκθεση επισκέφθηκε σήμερα η Εντεταλμένη Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Ελένη Κοντιζά η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους της. Η έκθεση «από τον κόσμο του Ομήρου, Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» φέρνει στο προσκήνιο ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο Μυκηναϊκού Τάφου στην Αγία Θέκλα στην Τήνο, όπως και αρχαιότητες και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις του Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Μύκονο, τη Δήλο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού Πολιτισμού στις Κυκλάδες. Πρόκειται για μία συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που ξεκίνησε από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου στο οποίο και θα επιστρέψει μετά την περιοδεία της. 
 
«Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για μια βουτιά στο παρελθόν και την ιστορία των νησιών μας. Σε κάθε γωνιά των Κυκλάδων και της Μυκόνου υπάρχουν φανερές και κρυμμένες ψηφίδες πολιτισμού που οφείλουμε να τις ανακαλύψουμε και να τις αναδείξουμε. Ενώνοντάς τις έχουμε μπροστά μας ολόκληρο τον Κυκλαδικό πολιτισμό ανά τους αιώνες. Ανάμεσα στα πολύτιμα ιστορικά εκθέματα της έκθεσης, υπάρχουν αντικείμενα από τον Θολωτό τάφο στα Αγγελικά που έρχονται στο φως για πρώτη φορά, αποκαλύπτοντας την μακρόχρονη ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας» αναφέρει η κα Κοντιζά επισημαίνοντας «Πρόκειται για μία έκθεση που αξίζει να την επισκεφθούν όχι μόνο όσοι ενδιαφέρονται για τον αρχαίο πολιτισμό μας αλλά κυρίως τα νέα παιδιά. Η επαφή όλων μας με την ιστορία του τόπου μας αποτελεί απαρέγκλιτο παράγοντα για να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες του χθες, μεταφέροντας τις με σιγουριά και ευθύνη στο αύριο». 
 
Η έκθεση η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31/10 έλαβε παράταση και θα φιλοξενηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα ξεχωρίζει ο Πιθαμφορέας της Μυκόνου με την ανάγλυφη διακόσμηση στον οποίο ιστορούνται με χρονική αλληλουχία δραματικές σκηνές από την Άλωση της Τροίας.