Παράκληση από την ΚΔΕΠΠΑΜ προς τα καταστήματα της χώρας για την διατήρηση της καλής εικόνας της χώρας την χειμερινή περίοδο.

Παράκληση από την ΚΔΕΠΠΑΜ προς τα καταστήματα της χώρας για την διατήρηση της καλής εικόνας της χώρας την χειμερινή περίοδο.

 

 

 

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου επιχειρεί και φέτος να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε σχέση με την προστασία του οικισμού της χώρας της Μυκόνου. Ο οικισμός της χώρας έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός με τα προεδρικά διατάγματα Π.Δ 336Δ/76 και Π.Δ 721Δ/95 στα οποία ορίζονται προσδιορίζονται οι προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούν οι ιδιοκτήτες για τις βιτρίνες και τις ταμπέλες των καταστημάτων τους. Η ιδιαίτερη ομορφιά και η γραφικότητα της χώρας έκανε την Μύκονο αγαπητή και γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει αλλάξει την εικόνα της πόλης και οι περιορισμοί που θέτουν τα διατάγματα και η ανάγκη διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτήρα δεν τηρούνται τις περισσότερες φορές. Δυσάρεστη επίσης είναι η εικόνα της πόλης μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Πολλοί καταστηματάρχες καλύπτουν τις βιτρίνες, τα φώτα ακόμα και τις ταμπέλες των καταστημάτων τους με πλαστικά και νάιλον δίνοντας μια εικόνα εγκατάλειψης στην πόλη.
Σας καλούμε να βοηθήσετε στην διατήρησης της παραδοσιακής όψης της πόλης αλλά και στην ζωντανή εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Μην καλύπτεται με πλαστικά και νάιλον τις προσόψεις των κτιρίων σας, τις βιτρίνες και τις ταμπέλες μετατρέποντας την χώρα σε πόλη φάντασμα.
Παρακάτω παρατίθενται και τα προεδρικά διατάγματα που αναφέρθησαν παραπάνω για καλύτερη ενημέρωση σας.
 
Π.Δ. ΤΗΣ 13.8/23.10.1976 (ΦΕΚ 336Δ΄)
Περί αναθεωρήσεως των όρων και περιορισμών δομήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Μυκόνου και καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των νήσων Μυκόνου-Δήλου και Ρήνειας (Κυκλάδων)
Άρθρον 8
Μορφολογική σύνθεσις κτιρίων
α) Αι αναλογίαι των διαστάσεων των ανοιγμάτων δέον όπως είναι αι ακόλουθοι:
Παράθυρα: 1 προς 1,5 έως 1 προς 2 (επιμήκη ορθογώνια καθ΄ ύψος).
Φεγγίται: 1 προς 1 έως 1 προς 1,2
Θύραι: 1 προς 2 έως 1 προς 2,5 δια τας μονοφύλλους και 1,5 έως 1 προς 1,8 δια τας διφύλλους
Προθήκαι καταστημάτων: 1 προς 0,8 έως 1 προς 2.
Οι πρώτοι αριθμοί των ως άνω αναλογιών αναφέρονται εις το μήκος του ανοίγματος επί της όψεως οι δε δεύτεροι εις το αντίστοιχον ύψος αυτών.
Γ. Μορφολόγησις διαφόρων επί μέρους στοιχείων.
α) Οι καπνοδόχοι εστιών, φούρνων κ.λπ. επιτρέπεται όπως προεξέχουν κατά ανώτατον όριον μέχρι δύο (2,00) μέτρα υπέρ την άνω επιφάνειαν του δώματος, η δε διατομή των δύναται κατά ανώτατον όριον να έχη διαστάσεις εξήκοντα εκατοστών επί ένα μέτρον και είκοσι εκατοστά (0,60Χ1,20).
Απαγορεύεται η τοποθέτησις εμφανών σωλήνων εξ οπτής γης (πουριά) μεταλλικών ή εξ οιασδήποτε άλλης ύλης ως καπνοδόχων.
Η στέψις των καπνοδόχων δύναται να μορφολογήται είτε δια της διατάξεως πλακοειδών λίθων, είτε δια της τοποθετήσεως διατρήτου δοχείου εξ οπτής γης, προβλεπομένης εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις της επιχρίσεως δια γαλακτώματος ασβέστου. Πάσα άλλη διακοσμητική απόληξις των καπνοδόχων απαγορεύεται.
β) Επιτρέπεται η τοποθέτησις οριζοντίων πετάσσων (τεντών) σταθερών ή κινητών μόνον επί των αυλών των οικοδομών ως και επί των κοινοχρήστων πεζοδρόμων και πλατειών. Εις την τελευταίαν ταύτην περίπτωσιν οι πέτασσοι δύνανται να εξικνούνται μέχρι του άξονος των ως άνω κοινοχρήστων χώρων. Το ύψος των πετάσσων ορίζεται κατά μέγιστον εις δύο και τεσσαράκοντα (2,40) μέτρων από της επιφανείας του εδάφους.
Απαγορεύεται η τοποθέτησις κεκλιμένων πετάσσων καθώς και παντός ετέρου είδους προχείρου στεγάστρου γενικώς.
Κατ΄ εξαίρεσιν επιτρέπεται η κατασκευή οριζοντίων σκιαδίων εκ καλαμωτής μόνον εντός αυλών. Το μέγιστον ύψος των σκιαδίων ορίζεται εις δύο μέτρα και τεσσαράκοντα εκατοστά (2,40) μέτρα.
Απαγορεύεται γενικώς η κατασκευή μονίμων προστεγασμάτων επί των όψεων των κτιρίων.
γ) Απαγορεύεται η κατασκευή στοών διελεύσεως κοινού, ως αντικειμένη εις την εκ παραδόσεως μορφήν και λειτουργίαν των κοινοχρήστων χώρων εν Μυκόνω.
δ) Επιτρέπεται η περίφραξις ιδιοκτησιών εις οιανδήποτε θέσιν κατά μήκος του ορίου αυτών δια μανδροτοίχων εκ λιθοδομής πάχους κατ΄ ελάχιστον πεντήκοντα εκατοστών (0,50) του μέτρου και ύψους μη δυναμένου να υπερβή εις ουδεμίαν θέσιν τα τρία (3,00) μέτρα, μετρούμενα κατακορύφως από του φυσικού εδάφους. Η ως άνω απόληξις των μανδροτοίχων (στέψις) δέον όπως μορφολογήται κατά τρόπον αντίστοιχον προς τον περιγραφέντα προκειμένου περί των στηθαίων των δωμάτων, κατά τα εν παραγράφω Αε του παρόντος άρθρου οριζόμενα. Ουδείς έτερος τρόπος περιφράξεως ιδιοκτησιών επιτρέπεται.
ε) Δεν επιτρέπεται γενικώς η τοποθέτησις ελαφρών διαχωρισμάτων, αιθαλοσυλλεκτών και δεκτών τηλεοράσεως, ως και η διαμόρφωσις των δωμάτων προς φύτευσιν επ΄ αυτών.
στ) Δεν επιτρέπεται γενικώς η τοποθέτησις μεταλλικών κιγκλιδωμάτων ασφαλείας εις τας προθήκας των καταστημάτων (ρολλά-φυσαρμόνικες), ως και η εγκατάστασις σιδηρών εξωτερικών ελικοειδών ή ετέρας μορφής κλιμάκων.
ζ) Επιτρέπεται η κατασκευή συμπαγών αναβαθμών (πεζούλες) κατά μήκος των προσόψεων των κτιρίων, μεγίστου πλάτους πεντήκοντα εκατοστών του μέτρου (0,50) υποχρεωτικώς επιχρισμένων δια γαλακτώματος ασβέστου.
Άρθρον 9
Κατασκευαστικοί τρόποι
ζ) Δεν επιτρέπεται η εμφανής τοποθέτησις σωληνώσεων παντός είδους και χρήσεως (οίον υδρορροαί, αποχετεύσεις κλπ) επί των όψεων των κτιρίων.
η) Τα κουφώματα θυρών, παραθύρων και προθηκών καταστημάτων κατασκευάζονται αποκλειστικώς και μόνον εκ ξύλου.
Τα υαλοστάσια κατασκευάζονται μετά υποδιαιρέσεων (καϊτια) αίτινες έχουν μεγίστας διαστάσεις πεντήκοντα επί πεντήκοντα εκατοστά (0,50Χ0,50) του μέτρου.
Τα σκούρα κατασκευάζονται είτε ως πλήρη είτε ως περσιδωτά (γερμανικά-νεοκλασικά με κινητάς περσίδας).
Δεν επιτρέπεται η χρήσις μεταλλικών κουφωμάτων, εκτός επί ανοιγμάτων ειδικών χώρων εις ούς δια λόγους ασφαλείας επιβάλλεται εκ των ειδικών ισχυόντων κανονισμών ή διατάξεων η χρήσις αυτών. Ομοίως δεν επιτρέπεται η χρήσις συρτών κατασκευών, γαλλικών σκούρων και σκούρων ρολλών.
Τα κουφώματα εν γένει χρωματίζονται εις μονοχρώμους ισχυρούς τόννους (πράσινον, κυανούν, ερυθρόν του μινίου, γαιώδη χρώματα).
θ) Η τοποθέτησις μεταλλικών κιγκλιδωμάτων ασφαλείας επί των εν γένει ανοιγμάτων δεν επιτρέπεται.
ι) Τα υποστυλώματα των πετάσσων (τεντών) θα κατασκευάζωνται αποκλειστικώς εκ ξύλου.
Οι πέτασσοι έσονται αποκλειστικώς εκ μονοχρώμου υφάσματος. Δεν επιτρέπεται γενικώς η τοποθέτησις κιγκλιδωμάτων επί αυλών και δωμάτων.
Άρθρον 11
Επιγραφαί, Δημοτικός Φωτισμός, Επικάλυψις και
«Επίπλωσις» Οδών
1. Δεν επιτρέπεται γενικώς η εγκατάστασις «φωτεινών επιγραφών» αμέσως ή εμμέσως φωτιζομένων, ανεξαρτήτως είδους και σχήματος αυτών.
2. Επιτρέπεται η ανάρτησις επιγραφών κοινών (μη φωτεινών) επί των προσόψεων των οικοδομών υπό τους ακολούθους ειδικώτερον όρους:
α) Αι επιγραφαί τοποθετούνται αποκλειστικώς παραλλήλως προς τας όψεις των κτιρίων στηριζόμεναι επί των κτιρίων, με μεγίστην προεξοχήν οκτώ εκατοστών (0,08) του μέτρου από των όψεων και εις μέγιστον ύψος τριών και ήμισυ (3,50) μέτρων από της επιφανείας των κοινοχρήστων χώρων.
β) Δεν επιτρέπεται η ανάρτησις επιγραφών επί στηθαίων εξωστών, κλιμάκων, στηθαίων δωμάτων, καθώς και η τοποθέτησις ελευθέρως ισταμένων ικριωμάτων διαφημιστικών ή άλλων πινακίδων επί δωμάτων ή αλλαχού.
γ) Η μεγίστη επιτρεπομένη επιφάνεια εκάστης επιγραφής ορίζεται εις εν (1,00) μέτρον τετραγωνικόν απαγορευομένης της τοποθετήσεως περισσοτέρων της μιας επιγραφών, δι΄ εκάστην επιχείρησιν ή υπηρεσίαν επί μιας και της αυτής όψεως των κτιρίων.
3. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτησις επιγραφών και διαφημίσεων παντός είδους εις τους φυσικούς σχηματισμούς και χώρους των τριών νήσων (οίον ακρωτήρια, κλιτείς, κορυφαί, ακταί κλπ.).
4. Αι επιγραφαί έσονται αποκλειστικώς δίχρωμοι, με χαρακτήρας μαύρης ή κυανής αποχρώσεως, σχεδιαζομένους δι΄ ελαιοχρώματος επί πινακίδος αποχρώσεως λευκής. Οι χαρακτήρες έσονται απλοί (και ουχί εξεζητημένοι) κατά τα παραδοσιακά πρότυπα της Μυκόνου. Το μέγιστον ύψος των ως άνω χαρακτήρων ορίζεται εις τριάκοντα εκατοστά (0,30) του μέτρου.
Δεν επιτρέπεται η επικόλλησις πλαστικών στοιχείων επί υαλοπινάκων των ανοιγμάτων των όψεων ή επί αυτών τούτων των εξωτερικών τοίχων των κτιρίων. Επίσης δεν επιτρέπεται η διάταξις μεμονομένων χαρακτήρων (γραμμάτων ή αριθμών) εις απόστασιν απ΄ αλλήλων, προς σύνθεσιν ενιαίας επιγραφής, ως και ο φωτισμός των επιγραφών.
5. Αι επιγραφαί δέον όπως είναι συντεταγμέναι εις την Ελληνικήν γλώσσαν. Επιτρέπεται η μετάφρασις, επεξήγησις εις ξένην ή ξένας γλώσσας ή και η ηχητική απομίμησις δια λατινικών χαρακτήρων υπό τους ακολούθως όρους:
α) Η ξενόγλωσσος μετάφρασις ή επεξήγησις της επιγραφής θα αναγράφεται επί της αυτής – με την ελληνικήν επιγραφήν – πινακίδος.
β) Τα ξενόγλωσσα στοιχεία εκάστης επιγραφής δεν θα υπερβαίνουν εις το ύψος και διαστάσεις γενικώς τα αντίστοιχα ελληνικά στοιχεία.
γ) Κατά τα λοιπά ισχύουν και περί των ξένων στοιχείων οι περιορισμοί και αι συνθήκαι αι προσδιοριζόμεναι ως άνω εις την παράγραφον 4 του παρόντος άρθρου.
6. Τα δημοσίως ορατά φωτιστικά σώματα, είτε ταύτα ανήκουν εις τον δημοτικόν φωτισμόν είτε εις ιδιωτικά ή δημόσια κτίσματα, δύνανται να έχουν αποκλειστικώς τας ακολούθους μορφάς :
α) Προβολείς ή έτερα φωτιστικά σώματα υπαίθρου καταλλήλως τοποθετούμεναι εντός εσοχών (κογχών) των όψεων των κτιρίων.
β) Φωτιστικά σώματα τύπου μιμητικού των παλαιών φαναριών ή λαμπών θυέλλης, διαστάσεων ουχί μεγαλυτέρων των τριάκοντα επί τριάκοντα επί τεσσαράκοντα εκατοστών του μέτρου (0,30Χ0,30Χ0,40) τοποθετημένα είτε επί σιδηρών στύλων ύψους ουχί μεγαλυτέρου των τεσσάρων (4,00) μέτρων είτε επί των προσόψεων των κτιρίων.
7. Δεν επιτρέπεται η ανάρτησις γυμνών λαμπτήρων πυρακτώσεως ή φθορισμού, μεμονωμένας ή υπό μορφήν «γιρλάντας», καθώς και συγχρόνων φωτιστικών σωμάτων επιτοιχίων ή επί στύλων.
8. Η επικάλυψις των πεζοδρόμων και πλατειών προβλέπεται αποκλειστικώς κατά τους ακολούθους τρόπους:
α) Δια εγχωρίων σχιστολίθων, τοποθετημένων είτε επιφανειακώς κατά την έκτασιν αυτών (πλακόστρωτα) είτε εσφηνωμένων καθέτως προς το έδαφος (καλτερίμι).
Αι πλακόστρώσεις δέον όπως αρμολογούνται δια σιμεντοκονίας επιχρισμένης δια γαλακτώματος ασβέστου. Πας έτερος χρωματισμός ή διακόσμησις των πλακοστρώτων απαγορεύεται.
β) Δια διαστρώσεως σκυροδέματος ελαχίστου πάχους δέκα εκατοστών (0,10) του μέτρου με διαμόρφωσιν αρμών διαστολής ανά πέντε (5,00) μέτρα μήκους πεζοδρόμου.
γ) Δια διαστρώσεως αμμοχαλίκου συμπιεζομένου δια κυλίνδρου.
9. Δια την επίπλωσιν και εξοπλισμόν των κοινοχρήστων χώρων των οικισμών προβλέπονται τα ακόλουθα:
α) Οι πάγκοι αναπαύσεως δέον όπως διαμορφούνται αποκλειστικώς είτε ολόσωμοι κτιστοί εκ λιθοδομής με επικάλυψιν εγχωρίων πλακών, είτε κτιστοί εκ λιθοδομής με κάλυψιν εγχωρίων πλακών, είτε ολόσωμοι εκ σκυροδέματος απλής διατομής (πλάξ πλάτους πεντήκοντα εκατοστών (0,50) του μέτρου και πάχους δέκα εκατοστών (0,10) του μέτρου επί υποβάθρου ιδίων διαστάσεων).
β) Δεν επιτρέπεται γενικώς η τοποθέτησις σιδηρών ή ξυλίνων πάγκων ή πάγκων εκ προκατασκευασμένων στοιχείων.
γ) Οι δημοτικοί κάλαθοι απορριμάτων έσονται κυτία μεταλλικά ορθογωνικά επιτοίχια μετά καλύματος, επιχρισμένα δια λευκού ελαιοχρώματος.
δ) Δεν επιτρέπεται η ανάρτησις αναγλύφων ή φορητών πινακίδων ονομασίας οδών και αριθμήσεως των οικιών. Τα στοιχεία ταύτα θα αναγράφωνται διακριτικώς δια ομοιομόρφου γραμμής καθορισθησομένης υπό της δημοτικής αρχής επί των επιχρισμάτων των προσόψεων των κτισμάτων.
ε) Δεν επιτρέπεται η επί κοινοχρήστων χώρων κατασκευή πιδάκων και περιπτέρων, η τοποθέτησις κανίστρων φυσικών ή τεχνητών ανθέων και ετέρων παρομοίων στοιχείων ξένων προς την πολεοδομικήν εικόνα των παραδοσιακών αιγαιοπελαγίτικων οικισμών.
στ) Δεν επιτρέπεται γενικώς η εγκατάστασις Λούνα-Πάρκ ή άλλων προχείρων εγκαταστάσεων δημοσίας αναψυχής.
 
Π.Δ. ΤΗΣ 5.9/14.9.1995 (ΦΕΚ 721Δ΄)
Αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού της Χώρας Μυκόνου του Δήμου Μυκονίων (Ν. Κυκλάδων) καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης αυτού, και ένταξη στο σχέδιο του προϋφισταμένου του έτους 1923 οικισμού του ίδιου Δήμου.
Άρθρον 7
Μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης
6. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση του χώρου που δημιουργείται κάτω από υπάρχουσες κλίμακες ανόδου για κύρια χρήση ή σαν χώρου εξυπηρέτησης καταστήματος.
10. Επιτρέπεται η τοποθέτηση οριζοντίων πετάσσων (τεντών) μόνον επί των αυλών των οικοδομών ως και επί των κοινοχρήστων πεζοδρόμων και πλατειών.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση οι πέτασσοι δύνανται να φθάνουν μέχρι τον άξονα του ως άνω κοινόχρηστου χώρου και για την κατασκευή τους απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Οι ως άνω τέντες τοποθετούνται επί κινητού (λυόμενου) σκελετού.
Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σταθερού με την έννοια του μόνιμου σκελετού. Επιβάλλεται δε η απομάκρυνση του σκελετού μετά την αφαίρεση της τέντας, απαγορευομένης της έστω και εποχιακά παραμονής του.
Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των πετάσσων ορίζεται σε δύο μέτρα και σαράντα εκατοστά του μέτρου (2,40 μ.) από την επιφάνεια του εδάφους.
Απαγορεύεται η τοποθέτηση κεκλιμένων ή κατακόρυφων τεντών καθώς και κάθε άλλου είδους πρόχειρο στέγαστρο γενικώς.
Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η κατασκευή οριζόντιων σκιαδίων από καλαμωτή μόνον εντός αυλών. Το μέγιστο ύψος των σκιαδίων ορίζεται σε δύο μέτρα και σαράντα εκατοστά του μέτρου (2,40 μ.).
Απαγορεύεται η κατασκευή μόνιμων προστεγασμάτων επί των όψεων του κτιρίου.
Τα υποστηλώματα των πετασσών (τεντών) κατασκευάζονται αποκλειστικώς εκ ξύλου.
Οι πέτασσοι είναι αποκλειστικά από μονόχρωμα υφάσματα χρώματος λευκού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων επί αυλών και δωμάτων.
11. Απαγορεύεται η τοποθέτηση εξωτερικών βιτρινών (προθηκών) επί των κοινοχρήστων χώρων.
Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση προθηκών στις πλαϊνές παρειές (τοίχους) των κλιμάκων ανόδου στον όροφο και γενικά η χρησιμοποίηση των παρειών αυτών ως βιτρινών καταστημάτων.
12. Η μορφή και τα υλικά του εξοπλισμού των καταστημάτων (καρέκλες, τραπέζια, πάγκοι κλπ) επιβάλλεται να είναι σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού.
14. Καθορίζονται όροι προστασίας, όλων των παλαιών, παραδοσιακών κτιρίων, του οικισμού για λόγους διάσωσης της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του.
α) Παραδοσιακό θεωρείται το εκάστοτε αρχικό κτίριο με τα επί μέρους αρχιτεκτονικά-καλλιτεχνικά στοιχεία του και τα στοιχεία του περιβάλλοντος αυτό χώρου (μάντρες, αυλόθυρες, φούροι, πηγάδια, στέρνες, βοτσαλωτά ή λιθόστρωτα δάπεδα, κλπ) όπως και οι εναρμονιζόμενες με αυτό μεταγενέστερες προσθήκες, όχι όμως και τα καθ΄ ύψος ή κατ΄ επέκταση του κτιρίου υπάρχοντα προσκτίσματα ή τα στοιχεία και επεμβάσεις πάσης φύσεως που αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο.
Ο καθορισμός των παραδοσιακών κτιρίων κατά τα παραπάνω γίνεται από την Ε.Π.Α.Ε.
Ο καθορισμός των προκτισμάτων αυτών που επιβάλλεται να αφαιρεθούν ή να προσαρμοστούν σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα γίνεται από την Ε.Π.Α.Ε.
β) Απαγορεύεται η κατεδάφιση, καταστροφή ή οποιαδήποτε αλλοίωση των παραδοσιακών κτιρίων του οικισμού όπως επίσης και των επιμέρους αρχιτεκτονικών, καλλιτεχνικών και στατικών στοιχείων αυτών.
γ) Απαγορεύεται η κατεδάφιση των παλαιών πέτρινων τοίχων των κτιρίων και η αντικατάστασή τους με φέροντα οργανισμό και τοίχους πληρώσεως από σύγχρονα υλικά.
δ) Απαγορεύεται η εκσκαφή για δημιουργία υπόγειου χώρου ή για υποβίβαση της υπάρχουσας στάθμης του ισογείου στα παραδοσιακά κτίρια. Επίσης απαγορεύεται η καταστροφή ή αλλοίωση των κοινοχρήστων παραδοσιακών «αυλών» (πεζούλες) προ των κτιρίων.
ε) Απαγορεύεται η καταστροφή των παραδοσιακών κλιμάκων ανόδου στον όροφο καθώς και οποιαδήποτε επέμβαση αλλοιώνει την αρχική μορφή τους.
στ) Απαγορεύεται η διεύρυνση των παλαιών παραθύρων για δημιουργία βιτρινών καταστημάτων καθώς και οποιαδήποτε αλλοίωση των ανοιγμάτων των παραδοσιακών κτιρίων.
18. α) Για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης εντός της περιοχής του άρθρου 1 απαιτείται οικοδομική άδεια της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και ύστερα από έγκριση της ΕΠΑΕ.
β) Κάθε κατασκευή ή δραστηριότητα που εκτελείται κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος δ/τος καθώς και των διατάξεων του από 13.8.1976 Π.Δ/τος (Δ΄ 336) είναι αυθαίρετη και υπάγεται στις σχετικές για τα αυθαίρετα διατάξεις όπως ισχύουν, είτε αφορά παράβαση ως προς τους όρους δόμησης, την ογκομετρία, τη διάταξη των κτιρίων και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων των οικοπέδων, τη μορφολογική σύνθεση των κτιρίων, κατασκευαστικούς τρόπους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, τις επιγραφές το δημοτικό φωτισμό, την επικάλυψη, εξοπλισμό και διακόσμηση οδών ή τις επεμβάσεις επί των παραδοσιακών κτιρίων.