Ελλάδα: «Περνάει» η Υγεία και η Εκπαίδευση στις Περιφέρειες;

Ελλάδα: «Περνάει» η Υγεία και η Εκπαίδευση στις Περιφέρειες;

 

 

«Εισπράττοντας έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στον περιφερειακό βαθμό, είναι κάτι που μας χαροποιεί. Εμείς ως ΠΝΑι είμαστε σε πολλές περιπτώσεις, μέρος της λύσης. Έχω ζητήσει και στο παρελθόν, να πάρουμε πάνω μας την Α’ Βάθμια Υγεία με τις ΥΠΕ (όπως είναι, με το προσωπικό τους και τον προϋπολογισμό τους –κυρίως). Όχι μόνον να μεταφέρεται η ευθύνη αλλά και οι πόροι. Αυτό το διάστημα της πανδημίας, έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πόσο υπεύθυνο ρόλο έπαιξαν οι περιφέρειες. Η ΠΝΑι απέδειξε ότι είναι άξια εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που το εισπράττουμε αυτό, ενώ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε αυτό το βήμα. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα υγείας των νησιών μας με καλύτερα αντανακλαστικά –χωρίς να αδικήσω κανέναν από τους εκπροσώπους των θεσμών».. Αυτή τη δήλωση είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος...
 
Δήλωση που είχε έρθει την επόμενη της συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών και με αφορμή τη πρόθεση της Κυβέρνησης να περάσει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Υγείας στις Περιφέρειες... Οι παλιοί ... μικροί πρωθυπουργοί που έλεγε με καμάρι το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου... Και το ερώτημα που τίθεται είναι "θα έχουν τους πόρους οι Περιφέρειες για να τρέξουν όλες αυτές τις δράσεις; Η θα έχουμε παρέμβαση από ιδιώτες;
 
Γιατί τα λέμε αυτά; Μα γιατί είδαμε δημοσίευμα σε ιστοσελίδα της Αρκαδίας που μιλάει για αυτές τις κινήσεις της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει ακόμη και τα Λιμενικά Ταμεία... Ας δούμε τι αναφέρει η ιστοσελίδα kalimera-arkadia.gr
 
Το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διακυβέρνησης, αποτελούν το αντικείμενο του νέου νομοσχεδίου το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.
 
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτέλεσε θέμα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και των περιφερειαρχών -μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος νωρίτερα μετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).
 
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ
 
Στη σύσκεψη, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης -πρόεδρος της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών, με αντικείμενο τη δημιουργία του πλαισίου για τη μεταρρύθμιση  του κράτους, ανέλυσε τις βασικές αρχές και παραμέτρου του νομοσχεδίου, τους βασικούς πυλώνες του οποίου προτείνεται να αποτελούν:
 
α) η θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς προσδιορίζεται με ακρίβεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες, του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου -με την κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους
 
β) η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες παραμένουν μόνο οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων)
 
γ) η μεταφορά στις Περιφέρειες -και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας- όλης της υποδομής της πρωτοβάθμιας υγείας, (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία)
 
δ) η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές), ενώ ιδρύεται Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
 
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρεμβαίνοντας εξέφρασε ικανοποίηση καθώς, όπως είπε, προχωρεί η μεταρρύθμιση ως προς τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης για την οικονομική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων που παραχωρούνται προκειμένου μέσα από σταθερούς πόρους να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των Περιφερειών.
 
Οσον αφορά το προσωπικό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εκτίμησε ότι η σχετική συζήτηση θα πρέπει να επανέλθει μετά την κατάργηση του υφιστάμενου σήμερα ρόλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κι αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί τι προσωπικό θα έλθει στις Περιφέρειες από την Αποκεντρωμένη. Παράλληλα σημείωσε ότι μετά την εφαρμογή της “Ιριδας” στο δημόσιο θα προκύψουν συμπεράσματα και ως προς το ποιες ειδικότητες και πόσες θέσεις θα χρειαστούν, ενώ κατέγραψε την ανάγκη για νέους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας που δημιουργούν τα εν λόγω νέα δεδομένα.
 
ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
 
Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει εντονότερη συμμετοχή των Περιφερειών στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από διαβαθμικούς συνδέσμους, όπως στην Αττική.
 
Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι στη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκε, μεταξύ άλλων από τους περιφερειάρχες, να υπάρξει συσσωμάτωση στα Λιμενικά Ταμεία, ώστε να υπάρχει μόνο ένα ανά Περιφέρεια, το οποίο θα λειτουργεί με καθεστώς Α.Ε.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα εξετάσει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Σκοπός είναι, εξήγησε ο υπουργός, τόσο η νομοθετική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του κράτους, όσο και αυτή για τον εκλογικό νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.
 
Πηγή: Naxospress.gr