ΠΟΞ: Επιστολή στον υπουργό Εργασίας για μέτρα στήριξης όλων των ξενοδοχείων

ΠΟΞ: Επιστολή στον υπουργό Εργασίας για μέτρα στήριξης όλων των ξενοδοχείων

 

 

Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού απέστειλε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σχετικά με τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά και με τις προτάσεις της προκειμένου αυτά να ξεπεραστούν. Σύμφωνα με την ΠΟΞ, «δυστυχώς, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, χρειάζεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να μην υποχρεωθούν να διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους».
 
 
Ειδικότερα, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν πως ήδη από αρχές Μαΐου είχαν τονίσει με επιστολή τους στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ξεκάθαρου πρωτοκόλλου εισόδου των οδικών τουριστών στη χώρα. «Δυστυχώς οι προτάσεις μας αυτές δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η κατάσταση που σήμερα βιώνουμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε. Μετά την λήψη, εν μέσω της τουριστικής περίοδού, του μέτρου του υποχρεωτικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας, οι κρατήσεις από τις βαλκανικές χώρες πάγωσαν και άρχισαν να ακυρώνονται και οι ήδη πραγματοποιθείσες. Μέσα σε μια ημέρα οι πληρότητες που σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας φαινόταν πως μπορεί να έφθαναν στο 40 και το 50% έπεσαν στο 20%! Αυτό δε συνέβη όχι λόγω αυτού καθ΄αυτού του μέτρου (το οποίο άλλωστε και εμείς είχαμε προτείνει), αλλά εξαιτίας του γεγονότος πως αυτό προβλέφθηκε κατόπιν εορτής, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα όποιος προγραμματισμός είχε γίνει να ανατραπεί και πάλι» αναφέρουν.
 
Η ΠΟΞ υπογραμμίζει πως στην προσπάθεια να περιοριστεί το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε και να τονωθεί η ζήτηση, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στα μέλη της να «χρηματοδοτούν» το 50% του κόστους του τεστ για τους πελάτες τους, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Παράλληλα, σημειώνει, πως, εκτός από τις ακυρώσεις που δέχονται τα μέλη της από τους οδικούς τουρίστες, έχουν αρχίσει να έρχονται ακυρώσεις και από Έλληνες πελάτες. «Ο λόγος των ακυρώσεων αυτών είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των πελατών, η (εσφαλμένη) εικόνα που δημιουργείται πως οι προορισμοί στους οποίους υπάρχουν κρούσματα δεν είναι ασφαλείς» αναφέρει η ΠΟΞ.
 
Η ομοσπονδία επαναφέρει το αίτημά της, προκειμένου να αποφευχθεί η «(μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα», οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους. Εκτός αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος, που απαιτείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
 
«Είναι απόλυτα σαφές σε όλους μας πως τη φετινή χρονιά στόχος μας είναι να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας και να διαφυλάξουμε, παράλληλα, την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Επειδή ωστόσο τα προβλήματα που βιώνουμε είναι πολλά και πολύ φοβούμαστε πως όσο μπαίνουμε μέσα στη σεζόν θα γίνονται περισσότερα, θα πρέπει, πέραν του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα που θα είναι εξίσου δύσκολη, να ληφθούν και επιπλέον μέτρα άμεσα, με κατεύθυνση τόσο την ενιαία αντιμετώπιση των τουριστών που εισέρχονται στη χώρα μας, όσο και την περαιτέρω ελάφρυνση επιχειρήσεων και εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο» δηλώνουν περαιτέρω οι ξενοδόχοι και εξηγούν:
 
Ως προς το ζήτημα των ελέγχων, «καταρχάς αν αποφασίζουμε ως χώρα πως θέλουμε για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να κλείσουμε επί της ουσίας τα σύνορά μας στους περισσότερους τουρίστες (γιατί αυτό έγινε με τον οδικό τουρισμό με βάση την απόφαση που λάβατε εν μέσω της τουριστικής περιόδου για υποχρεωτικό τεστ), τότε αφενός μεν η ίδια αντιμετώπιση θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο ο επισκέπτης μας έρχεται στη χώρα (οδικώς, με πλοίο ή αεροπλάνο) και αφετέρου δεν νοούνται "αποκλεισμοί" τουριστών βάσει της χώρας προέλευσης. Αφού θα επισκέπτονται τη χώρα μας μόνο όσοι έχουν κάνει το σχετικό τεστ, για ποιο λόγο στερούμε τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη χώρα μας σε τουρίστες από τη Σερβία ή τη Ρωσία για παράδειγμα; Περαιτέρω, από τη στιγμή που θελουμε να είμαστε (και είμαστε) ασφαλής προορισμός, θα πρέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων να είναι ανάλογα και η τήρησή τους να ελέγχεται με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να προκαλείται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μια αύξηση στο κόστος λειτουργίας λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων της τάξεως του 5-7%, να τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές, να τους επιβάλλονται ανεφάρμοστοι περιορισμοί στη λειτουργία του μπουφέ, να υποχρεώνονται να συμβληθούν με ιατρό κλπ και γύρω μας να βλέπουμε σε παραλίες, bar, νυχτερινά κέντρα κλπ να μην εφαρμόζεται κανένα απολύτως μέτρο. Για ποιο λόγο υπό αυτές τις συνθήκες να απαιτούμε από τον πελάτη να διαμένει σε ένα αποστειρωμένο ξενοδοχείο;« διερωτάται η ΠΟΞ.
 
Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, οι ξενοδόχοι επαναλαμβάνουν πως την παρούσα περίοδο τα ξενοδοχεία είτε άνοιξαν, είτε όχι, δεν έχουν έσοδα. «Και πώς θα μπορούσαν να έχουν έσοδα, όταν η μέση πληρότητα δεν υπερβαίνει το 20% και σε πολλές περιοχές κινείται σε μονοψήφια νούμερα; Οι επιχειρήσεις αυτές πώς θα μπορέσουν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών τους εισφορών και των υποχρεώσεών τους προς την εφορία; Πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, που είναι ένας φόρος που δεν συνδέεται με τα έσοδα της επιχείρησης; Μέχρι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ούτε τα ποσά που προέρχονται από τα εργαλεία χρηματοδότησης (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ), αν και αυτά έχουν εγκριθεί να χορηγηθούν προς αυτές. Τα ξενοδοχεία άνοιξαν όχι γιατί περιμένουν να έχουν έσοδα. Το έπραξαν γιατί θεώρησαν πως αυτό ήταν το σωστο για την Ελλάδα μας και τον τουρισμό μας. Το έπραξαν αν και γνώριζουν πως με αυτόν τον τρόπο απλώς θα μεγάλωσουν την δεδομένη οικονομική ζημιά τους και φοβούνται πως σε περίπτωση τυχόν κρούσματος θα υποστούν άνευ λόγου και αιτίας τεράστια δυσφήμιση».
 
naftemporiki.gr