Τέλος χρόνου για δηλώσεις για χαμένα ενοίκια λόγω της πανδημίας

Τέλος χρόνου για δηλώσεις για χαμένα ενοίκια λόγω της πανδημίας

 

 

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή η προθεσμία που δόθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση COVID προκειμένου να αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που έχασαν.
 
Η έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με χαμένα ενοίκια θα συμψηφιστεί το επόμενο διάστημα με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν.
 
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποζημιωθούν για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις Covid:
 
α) αρχικές για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και
 
β) τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο. Οι αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID» για τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την20η Οκτωβρίου2020. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
 
Η αποδοχή των «Δηλώσεων Covid» από τους μισθωτές γίνεται μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Εάν η αποδοχή δεν διενεργηθεί εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι η «Δήλωση COVID» έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.
 
Οι δηλώσεις υποβάλλονται  στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/ akinita/misthotiria-akiniton. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
 
Οι  ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να συμπληρώσουν, κατά περίπτωση, τα εξής στοιχεία:
 
α) Χρήση μισθίου
 
Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους
Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος/η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της
Επαγγελματική στέγη
Κύρια κατοικία ναυτικού
β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση
 
γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση
 
δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση
 
Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
 
newsbeast.gr