Βρέθηκε φωλιά χελώνας Caretta – caretta στην παραλία του Άη Γιάννη

Βρέθηκε φωλιά χελώνας Caretta – caretta στην παραλία του Άη Γιάννη

 

 

Σήμερα (06/10) εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά χελώνας Caretta – caretta για φέτος, η οποία βρέθηκε στην παραλία του Άη Γιάννη!
 
Φωτογραφίες και Πληροφορίες από τον Κουσαθανά Ιάκωβο 
 
Η θαλάσσια χελώνα έχει αναπαραγωγική μνήμη και τα θηλυκά επιστρέφουν στις παραλίες που γεννήθηκαν για φωλεοποίηση. Η περίοδος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Carettacaretta είναι από το Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου κοντά στις παραλίες ωοτοκίας ή στη μεταναστευτική διαδρομή τους προς αυτές. Η δημιουργία των φωλιών γίνεται από τα θηλυκά του είδους, καθότι τα αρσενικά δεν βγαίνουν στη στεριά από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Αυγούστου τις νυχτερινές ώρες.
 
Συνήθως μια χελώνα μπορεί να κατασκευάσει 1 έως 4 φωλιές, στην παραλία που γεννήθηκε και η ίδια, οι οποίες θα περιέχουν στο σύνολο έως 120 αυγά, κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια.
 
Η χελώνα αφού επιλέξει το χώρο ωοτοκίας σκάβει στην άμμο έναν αυγοθάλαμο και αποθέτει τα αυγά της , στη συνέχεια σκεπάζει τη φωλιά με άμμο και επιστρέφει στο νερό.
 
Κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν η θερμοκρασία της άμμου έχει πέσει, οι νεοσσοί ξεκινούν κατά ομάδες να εκκενώνουν την φωλιά, αναρριχόμενοι στην επιφάνεια.
 
Τα χελωνάκια με οδηγό την αντανάκλαση του φωτός των αστεριών στην επιφάνεια του νερού, κινούνται προς την θάλασσα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά της παραλίας ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν μετά από χρόνια για να δημιουργήσουν τις δικές τους φωλιές.
 
Η ανεύρεση της πρώτης φωλιάς στη παραλία του Αη Γιάννη , εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο , όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.
 
Η θαλάσσια χελώνα Carettacaretta αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας (92/43) και θεωρείται απειλούμενο σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα µε τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης IUCN, µε ιδιαίτερη οικολογική αξία.