ΕΝΦΙΑ 2020: Τα λάθη που κοστίζουν ακριβά - Πώς θα τα διορθώσετε

ΕΝΦΙΑ 2020: Τα λάθη που κοστίζουν ακριβά - Πώς θα τα διορθώσετε

 

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ για το 2020, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, τα οποία έχουν ανεβάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. 
 
Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει την δήλωση Ε9 του κάθε φορολογούμενου. Αν οι οι φορολογούμενοι βρουν λάθος τότε μπορούν να το διορθώσουν με τροποποιητική δήλωση του Ε9.
 
Τα πιο συχνά λάθη:
 
Αναγραφή λάθος τετραγωνικών και της ορθής κατάστασης του ακινήτου
Ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που καλείστε να πληρώσετε για ένα ημιτελές κτίσμα έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%
Πολλοί φορολογούμενοι ξεχνούν να συμπληρώσουν σε ποιον όροφο βρίσκεται το διαμέρισμα που τους ανήκει. Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
Λάθος δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων τους (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
Μη αναγραφή του ποσοστού συνιδιοκτησίας
Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση.
 
newsbomb.gr