Διπλή αξιολόγηση ΔΝΤ - Eurogroup για οικονομία και μεταρρυθμίσεις

Διπλή αξιολόγηση ΔΝΤ - Eurogroup για οικονομία και μεταρρυθμίσεις

 

 

Σήμερα αρχίζει μία "σκυταλοδρομία" ανακοινώσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκληρώνει την δεύτερη μετά-προγραμματική αποστολή του στην Αθήνα.
 
Οι επαφές προφανώς δε έγιναν δια ζώσης, αλλά μέσω τηλεδιασκέψεων. Έλαβαν χώρα όλες τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στους εκπροσώπους του Ταμείου  και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε εκπροσώπους των τραπεζών και άλλων αρμόδιων φορέων.
 
 
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το καθιερωμένο statement των συμπερασμάτων. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες. Μπορεί το Ταμείο να έχει πλέον πιο μικρό ειδικό "βάρος" με βάση τον θεσμικό του ρόλο, αλλά η έκθεση έχει ειδική σημασία για την Ελλάδα λόγω του αντίκτυπού της στις αγορές.
 
Αυτό που επιχειρείται είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν "αιχμές" για την πορεία της οικονομίας. Σημειώνεται πως πέρυσι, το Ταμείο ήταν αιχμηρό κάνοντας λόγο για πολύ χαμηλές μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές δυνατότητες για την Ελλάδα αλλά και πολλές επισημάνσεις για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ζητούσε παρεμβάσεις για την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας,  παρεμβάσεις στο εργασιακό, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση της δαπάνης για συντάξεις.
 
Το Εurogroup
Τη Δευτέρα, τη σκυτάλη παίρνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μία ακόμα τηλεδιάσκεψη. Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να ακροασθούν τον ομόλογό τους Χρήστο Σταϊκούρα να περιγράφει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο παρουσίασης της 7ης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
 
Το πόρισμα που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν προ ημερών, κατέληγε σε θετικό πρόσημο για την πρόοδο της χώρας, αλλά με κάποιες αιχμές για καθυστερήσεις σε θέματα όπως για παράδειγμα στην απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.
 
 
 
Αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εν όψει της άμεσης έναρξης (από τις 19 Οκτωβρίου σε επίπεδο επικεφαλής και νωρίτερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) της επόμενης, ογδόης, αξιολόγησης η οποία επιχειρείται να ολοκληρωθεί σε χρόνο… fast-track: έως τα τέλη Νοεμβρίου, ούτως ώστε να εγκριθεί μέσα στο Δεκέμβριο το δεύτερο πακέτο των "δόσεων" του ESM που δικαιούται η Ελλάδα το 2020.
 
Νέος προϋπολογισμός
Η εργασία για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αυξημένη,  καθώς κλειδώνει έως τη Δευτέρα και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2020, με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει ότι η ύφεση φέτος θα κινείται στο φάσμα του 8% και το πρωτογενές έλλειμμα περίπου το 6%, ενώ για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει το 6% που προβλέπει η Κομισιόν αν προσμετρηθούν τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το επόμενο έτος δημοσιονομικά στοχεύει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
 
Βεβαίως, όπως επισήμανε και χθες ο υπουργός το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα λόγω επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών. Μία επιδείνωση όπως επισήμανε, ταμειακά μπορεί να είναι διαχειρίσιμη αλλά οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πάρα πολύ μεγάλες.
 
capital.gr