Artwalks: Εικαστική παρέμβαση σε σημεία της Ερμούπολης

Artwalks: Εικαστική παρέμβαση σε σημεία της Ερμούπολης

 


Η Έλσα Χαραλάμπους παρουσιάζει 25 έργα από τη μέχρι τώρα εικαστική της πορεία στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης με τίτλο “ARTWALKS- Τεχνοπερπατήματα”. Πρόκειται για μια έκφραση που αναδεικνύει την καθημερινότητα της τέχνης/ που συνδέει την τέχνη με την καθημερινότητα/ που προσδίδει στην τέχνη την έννοια/ χροιά της καθημερινότητας, καθώς διαμορφώνεται μια εναλλακτική αντίληψη του χώρου έκθεσης με σκοπό να αναπτύχθει μια τυχαία φιλική σχέση με τον θεατή, μακριά  από τις εξειδικευμένες αίθουσες τέχνης.
 
Η τέχνη περπατά και βγαίνει στο δρόμο για να συναντήσει τον περιπατητή, τον κάτοικο της Ερμούπολης, τον επισκέπτη. Από το παραδοσιακό μπακάλικο και το κρεοπωλείο στην αγορά, μέχρι πολυσύχναστα καταστήματα, μπάρ και εστιατόρια, το αίθριο του Δημαρχείο, καθώς και το Ινστιτούτο Κυβέλη, χώροι καθημερινής δραστηριότητας, αλλά και πραγματικά τοπόσημα της Ερμούπολης ορίζουν διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της πόλης και φιλοξενούν τα έργα.
 
Τα εν λόγω έργα, συνήθως μεγάλων διαστάσεων προκαλούν την παρατήρηση, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προβληματίζουν, καθώς δεν “αφομοιώνονται” από το περιβάλλον τους, αλλά συνδιαλέγονται δυναμικά με αυτό. Δεν παύουν όμως να αποτελούν εν τέλει αποκύημα του καλλιτέχνη και να ανήκουν στον κόσμο του, καθώς το περιεχόμενό τους δεν συνάδει με τις συμβατικές λειτουργίες του χώρου έκθεσής τους. ΄Ετσι, για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ πάνω από τα ράφια με τα τυριά φιλοξενούνται έργα από την ενότητα “Ερωτογραφίες”, οβάλ συνθέσεις μικτής τεχνικής, εμπνευσμένα από την ερωτική ζωή μιας περασμένης εποχής (1860), όπως μας μεταφέρθηκε από την ανδρική ματιά των φωτογράφων.
 
Το ARTWALKS περιλαμβάνει έργα από πέντε ενότητες: Moments, Nude, Ερωτογραφίες, Nature, Χρονοροές, καθώς και μια εγκατάσταση που έγινε κατά παραγγελία της εγγονής της μεγάλης ηθοποιού Κυβέλης για το ομώνυμο Ινστιτούτο, πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Την εγκατάσταση αυτή συνιστά μια ιλλουζιονιστική οροφή όπου στον ανοιχτό ουρανό ξεπροβάλλουν πουλιά τα οποία συμβολίζουν έργα σταθμούς λογοτεχνίας και ποίησης, όπως ο Γλάρος του Τσέχωφ και ο γλάρος Ιωνάθαν. Με εξαίρεση την ενότητα Nature, όπου αναπαριστώνται έντομα και λουλούδια, η θεματολογία των έργων είναι ανθρωποκεντρική, ενώ οι τεχνικές ποικίλλουν.
 
Πρόκειται για ελαιογραφίες, κολλάζ, συνθέσεις από μικτές τεχνικές διαφορετικών ειδών (υλικά της πλαστικής, όπως κονίαμα και ψηφίδες μαρμάρου σε καμβά), αλλά και έργα όπου έχουν χρησιμοποιηθεί σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές. Οι τελευταίες εντοπίζονται στην ενότητα Χρονοροές, την πιο πρόσφατη δουλειά της Ε.Χ. η οποία πραγματεύεται διαδρομές ανάμεσα στον πραγματικό και φανταστικό κόσμο. 
 
Τα έργα του Artwalks απηχούν διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, καθώς άλλοτε διέπονται από  εξπρεσιονιστικό πάθος και άλλοτε αποκτούν περισσότερο ποπ χαρακτήρα. Έτσι στην ενότητα Moments, μνημειακά πορτρέτα χαρακτηρίζονται από δυναμικές φόρμες, έντονα χρώματα και φαρδιές πινελιές. Εδώ οι μεγάλες διαστάσεις μεταμορφώνουν το πρόσωπο σε τοπίο προκαλλώντας έντονα συναισθήματα στον θεατή. Αντίθετα, στην ενότητα Nude, το χρώμα υποχωρεί, οι ελαιογραφίες γίνονται ασπρόμαυρες και οι συνθέσεις αποκτούν περισσότερο ονειρικό περιεχόμενο καθώς το σώμα ή τα σώματα μοιάζουν να αιωρούνται στο χώρο εκτός βαρύτητας, σαν όνειρα σκιάς.
 
Τα έργα θα παραμείνουν σε διάφορα σημεία της πόλης μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.