Κουκάς στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής: «Χρειάζεται εθνική στρατηγική προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας»

Κουκάς στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής: «Χρειάζεται εθνική στρατηγική προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας»

 

 

Πολλά και σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στην πρώτη και πανηγυρική συνεδρίαση του δεκαμελούς Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τους 107 νησιωτικούς δήμους της χώρας.
 
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εξειδίκευση των κατευθύνσεων μιας εθνικής στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο, καθώς και τον προσδιορισμό των αναπτυξιακών πολιτικών και προγραμμάτων χρηματοδότησης που συνδέονται με τη θαλάσσια οικονομία και τη νησιωτικότητα.
 
 
Ειδική αναφορά έγινε στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Νέαρχος» το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις σχετικές πολιτικές και δράσεις, όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του στο προφίλ του στο FB τονίζοντας «Από την πλευρά μου επεσήμανα την αξία της διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας, που πολλοί μέχρι τώρα την αντιμετώπιζαν κυρίως ως εισπρακτικό μηχανισμό των δημόσιων ταμείων. Τόνισα την εθνική και κοινωνική σημασία της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας και επεσήμανα σημαντικά ελλείμματα σε βασικές υποδομές, καθώς και τους κινδύνους από την μονομερή εξάρτηση από τον τουρισμό. Ξεκαθάρισα ότι δεν έχει σημασία μόνο η ποσοτική ανάπτυξη, αλλά και η ποιοτική με έμφαση στη διατήρηση της ταυτότητας του κάθε νησιού. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι όσοι γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και επιλέξαμε να ζήσουμε στα νησιά μας οφείλουμε να έχουμε μια ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία για να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Τα νησιά μας πρέπει να είναι τόπος για να ζεις, όχι μόνο την τουριστική περίοδο, αλλά 365 μέρες το χρόνο».