Ξεκίνησε η εγκατάσταση των αφαλατώσεων, δίνεται ανάσα στο πρόβλημα του νερού

Ξεκίνησε η εγκατάσταση των αφαλατώσεων, δίνεται ανάσα στο πρόβλημα του νερού

 

 


Μπορεί το νερό στο Φράγμα του Μαραθιού να λιγοστεύει επικίνδυνα, και η στάθμη στο Φράγμα της Άνω Μεράς να παρουσιάζει πτώση, ωστόσο οι φορητές αφαλατώσεις που άρχισαν να τοποθετούνται,  αναμένεται να δώσουν σύντομα μια πρώτη δυνατή ανάσα στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει φέτος η Μύκονος.
 

Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πηγές του mykonosdaily.gr, τοποθετήθηκε η πρώτη μικρή φορητή μονάδα αφαλάτωσης στον Κόρφο, ενώ άμεσα, πιθανόν και μέσα στο Σαββατοκύριακο, να έχουν τοποθετηθεί και οι άλλες τρεις που έρχονται.


Οι τέσσερις νέες μονάδες (που θα τοποθετηθούν προσωρινά) θα δίνουν ημερησίως περισσότερα από 2.000 κυβικά νερού και αναμένεται να βοηθήσουν στην υδροδότηση της Μυκόνου μέχρι την εγκατάσταση των δύο μόνιμων φορητών μονάδων στο παλιό λιμάνι.


Παράλληλα μέχρι το Σαββάτο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες σύνδεσης του φράγματος της Άνω Μεράς με την χώρα, για την μεταφορά περίπου 1.400 κυβικών ημερησίως.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα αναμένονται από την Δανία και τα ανταλλακτικά για την επισκευή των παλιών αφαλατώσεων, τα οποία όταν τοποθετηθούν (πιθανότατα μέχρι τις αρχές Αυγούστου) θα δώσουν την δυνατότητα παραγωγής νερού σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κάθε αφαλάτωσης ανεβάζοντας αισθητά τα παραγόμενα κυβικά ημερησίως και απομακρύνοντας τον κίνδυνο το νησί να μείνει από νερό μέσα στο καλοκαίρι.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθούν και οι άλλες δύο φορητές αφαλατώσεις στο παλιό λιμάνι, με τις οποίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις και εφόσον όλα πάνε καλά, θα εκλείψει το μείζον πρόβλημα  της λειψυδρίας.