Το προφίλ των ακινήτων που αναζητούν οι Έλληνες - Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και οι τιμές ενοικίου

Το προφίλ των ακινήτων που αναζητούν οι Έλληνες - Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και οι τιμές ενοικίου

 

 

 

Μέρα με τη μέρα, οι αγγελίες ακινήτων στις ψηφιακές πλατφόρμες, όλο και μειώνονται, καθώς η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ώθησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην απόσυρση του ακινήτου τους από τη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκειμένου να το ενοικιάσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Η μικρή ζήτηση σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω της πορείας του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες, έχει ωθήσει αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων που πόνταραν στη βραχυχρόνια μίσθωση, δαπανώντας σημαντικά ποσά για ανακαινίσεις και επιπλώσεις διαμερισμάτων, να στραφούν προς την κλασική μίσθωση.
 
​Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οι συνολικές καταχωρήσεις ακίνητων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ τα εισοδήματα καταγράφουν μειώσεις ακόμη και 80%.
 
Έτσι, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στην κτηματαγορά. Όμως το ερώτημα είναι τι ακίνητα αναζητούν οι ενοικιαστές;
 
Το προφίλ του ακινήτου
 
Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προτιμούν τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20ετών ή και παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ανακαινισμένα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.
 
Σύμφωνα με έρευνα της REMAX, στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές γύρω από αυτό , προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα και ανεξαρτήτου παλαιότητας, εμβαδού 50-100 τ.μ. , για όλες τις χρήσεις με ενοίκιο που κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ.
 
​Σε συγκεκριμένες περιοχές , όπως για παράδειγμα στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια, στην Αγία Παρασκευή και στη Ν. Ιωνία, προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 60 -100 τ.μ., έως 20 ετών, με τις τιμές να κυμαίνονται από 400 έως 700 ευρώ.
 
​Σε περιοχές κοντά στον Πειραιά, όπως είναι ο Κορυδαλλός και η Νίκαια, εξακολουθούν να ζητούνται τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-100 τ.μ. σε τιμές από 350 έως 700 ευρώ. Τέλος, σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως η Κηφισιά ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες 150-300 τ.μ., 20ετίας με το ύψος του ενοικίου να είναι από 1.200 ευρώ και πάνω.
 
Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα Πανεπιστήμια, η ζήτηση αφορά στα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, ανεξαρτήτου ηλικίας αλλά ανακαινισμένα εμβαδόν 40-50 τ.μ., και μηνιαίου ενοικίου από 300 έως 400 ευρώ. Όσο απομακρύνεται κανείς από το κέντρο , στη κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων εμβαδού 60-100 τ.μ. με τις τιμές των ενοικίων να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 400 – 550 ευρώ.
 
Σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης (από Νεάπολη έως Κορδελιό) οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 60-90 τ.μ., μέχρι 20ετίας και ύψος ενοικίων 250 – 400 ευρώ.
 
​Στην ανατολική πλευρά της πόλης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων ηλικίας έως 20 ετών σε καλή κατάσταση εμβαδού 60 έως 90 τ.μ. και σε τιμές 350 έως 500 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως στο Πανόραμα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για μεζονέτες εμβαδού από 150 έως 250 τ.μ., ηλικίας έως 15ετών με τιμή ενοικίασης 700-900 ευρώ.
 
Σε άλλες μεγάλες πόλεις της επικράτειας όπως είναι ο Βόλος, η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και το Ηράκλειο, οι ενοικιαστές προτιμούν διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 200 έως 350 ευρώ αλλά και 2 υπνοδωματίων, 70-90 τ.μ., έως 20 ετών ή παλιότερα (ανακαινισμένα), σε τιμές από 300 μέχρι 450 ευρώ.
 
​Στην Καστοριά, την Καρδίτσα, τις Σέρρες, την Ηγουμενίτσα και την Σπάρτη προτιμούνται για ενοικίαση διαμερίσματα κυρίως 2 υπνοδωματίων, εμβαδού από 70 έως 00 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών και ύψος ενοικίου 300 – 350 ευρώ.
 
Τα χαρακτηριστικά που αναζητούν
 
Τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν στη μίσθωση ενός ακινήτου είναι το πόσο ασφαλές και οικονομικό είναι το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και οι παροχές που διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.
 
Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:
 
  • η αυτονομία θέρμανσης (με προτίμηση στο φυσικό αέριο),
  • η καλή κατάσταση του ακινήτου (εάν & πότε ανακαινίσθηκε)
  • η διαθέσιμη θέση στάθμευσης
  • Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με εξοικονόμηση χρημάτων και την άνεση των ενοικιαστών είναι:
  •  
  • το μέγεθος των δωματίων
  • η κατάσταση των κουφωμάτων
  • η ύπαρξη ασανσέρ
  • και ο όροφος

pronews.gr