Πώς να πλένετε τα ρούχα σας για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Πώς να πλένετε τα ρούχα σας για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

 

 

Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ρούχων σας είναι πολύ σημαντικό να τα φροντίζετε με τον σωστό τρόπο, ακολουθώντας πάντα τις ενδείξεις του κατασκευαστή στις εσωτερικές ετικέτες τους.
 
Ωστόσο, όλα τα είδη ένδυσης, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, τα φωτεινά και σκούρα χρώματα, καθώς και τα ευαίσθητα υφάσματα απαιτούν πιο εξειδικευμένη φροντίδα απ’ ότι τα βαμβακερά και τα λευκά.
 
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς έδειξε ότι το πλύσιμο ρούχων σε κρύο νερό και στο πιο σύντομο πρόγραμμα του πλυντηρίου κάνει τα ρούχα να διαρκούν περισσότερο.
 
Η μελέτη συνέκρινε την απώλεια του χρώματος και των μικροϊνών από δεκάδες μπλουζάκια που πλύθηκαν σε θερμοκρασία 40 βαθμών για 85 λεπτά και σε θερμοκρασία 25 βαθμών για 30 λεπτά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η μεγαλύτερη απώλεια αλλά και «μετάδοση» χρώματος στα υπόλοιπα ρούχα παρατηρήθηκε στην πρώτη πλύση (40 βαθμοί- 85 λεπτά). Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι μία μικρότερης διάρκειας και με πιο κρύο νερό πλύση μειώνει και την απώλεια μικροϊνών από τα υφάσματα.
 
Το κρύο νερό και η μικρής διάρκειας πλύσεις, λοιπόν, είναι ασφαλέστερες κυρίως για τα φωτεινά και σκούρα χρώματα, καθώς και τα ευαίσθητα υφάσματα. Επιπλέον, για μεγαλύτερη επιτυχία συνίσταται και η χρήση απορρυπαντικού που έχει σχεδιαστεί να καθαρίζει εύκολα σε κρύο νερό.
newsbeast.gr