Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το τέλος του μήνα εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το τέλος του μήνα εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

 

 

Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το τέλος του μήνα εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς την Παρασκευή 28 Αυγούστου λήγει η διορία.  
 
Πάνω από το 90% των φετινών δηλώσεων είχε ουσιαστικά υποβληθεί ήδη μέχρι και χθες το μεσημέρι. Λόγω των εκτάκτων καταστάσεων και δυσκολιών όμως που προκαλεί η πανδημία,  ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προετοιμάζει απόφαση για να διευκολύνει και τους τελευταίους υπόχρεους υποβολής φορολογικής δήλωσης να μην υποστούν κυρώσεις, εάν σπεύσουν ως την Δευτέρα.
 
Προσοχή όμως: την Δευτέρα 31 Αυγούστου λήγει και η προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Οπότε θα πρέπει η υποβολή και πληρωμή του φόρου εισοδήματος να ολοκληρωθούν πριν αλλάξει η μέρα. Εγκυμονεί έτσι, όπως πάντα για όσους σπεύδουν την τελευταία στιγμή, να μην προλάβει να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η τραπεζική πληρωμή έως τα μεσάνυχτα της διορίας. Έτσι τυχόν δυσλειτουργία ή διακοπή δικτύου ή καθυστέρηση αναγραφής της Ταυτότητος Πληρωμής στο σύστημα Taxisnet μετά την υποβολή της δήλωσης κλπ, μπορεί να μην αποτελέσουν ικανή δικαιολογία για αποφυγή προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής της οφειλόμενης δόσεως.
 
Προσοχή απαιτείται και για έναν ακόμη πρόσθετο λόγο: Δευτέρα 31 Αυγούστου πρέπει να πληρώσουν 2 δόσεις μαζεμένες (Ιουλίου και Αυγούστου) όσοι δεν έσπευσαν να δηλώσουν και να πληρώσουν πριν την τελευταία παράταση που δόθηκε προ μηνός. Για όσους όμως υπέβαλαν ήδη δήλωση και πλήρωσαν και την 1η δόση φόρου εισοδήματος, αρκεί να εξοφληθεί απλώς η 2η δόση του Αυγούστου.
 
«Καίνε» τα νέα εκκαθαριστικά
 
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, απομένει να υποβληθούν περίπου 300.000 δηλώσεις Ε1 και να εκδοθούν 500.000 εκκαθαριστικά, τα οποία αναμένονται φέτος να φτάσουν στα 9 εκατομμύρια συνολικά!
 
Φέτος μάλιστα, από τα έως τώρα εκκαθαριστικά, φαίνεται πως βγαίνουν περισσότερα χρεωστικά εν συγκρίσει με όσα είχαν βγει πέρυσι (36,1% φέτος έναντι 34,66% συνολικά το 2019).
 
Ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει φτάσει στα 1.033 ευρώ, αλλά το «κατά κεφαλήν» ποσόν ανεβαίνει καθημερινά και αυτό δείχνει πως «καίνε» όσα εκκαθαριστικά εκδίδονται τις τελευταίες ημέρες. Χρεωστικά βγαίνουν έτσι το 1 στα 2 εκκαθαριστικά της τελευταίας στιγμής, με τα περισσότερα να ξεπερνάνε και τα 2.000 ευρώ σε πρόσθετο φόρο. Πέρυσι ο μέσος πρόσθετος φόρος είχε φτάσει 1.156 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά ενδέχεται και να ξεπεράσει τελικά ως την Δευτέρα την αντίστοιχη «επίδοση».
 
pronews.gr