Στις 12 το βράδυ έκλεισε όλη η Χώρα της Μυκόνου

Στις 12 το βράδυ έκλεισε όλη η Χώρα της Μυκόνου

 

Ξεκίνησε από χθες το βράδυ το νέο μέτρο για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 24:00 το βράδυ λόγω του Covid19 και όλα τα καταστήματα τη Μυκόνου το τήρησαν.
 
Τα μαγαζιά στη χώρα της Μυκόνου σταμάτησαν να σερβίρουν και οι πελάτες έπαιρναν τα coctail του σε πλαστικό για να συνεχίσουν τη βραδιά τους... στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους
 
Αρκετοί καταστηματάρχες εξέφρασαν την αντίθεση τους στο συγκεκριμένο μέτρο, ενώ ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς με τοποθέτηση του ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ζημιά που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και τα μαγαζιά του νησιού.
 
Η σχετική τοποθέτηση του Δήμαρχου.
 
Η ανακοίνωση νέων επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αφορά στο σύνολο των μεγάλων νησιωτικών τουριστικών προορισμών και σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές έχει ως στόχο τη αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.
 
Μια συντεταγμένη Πολιτεία, σε κάθε της απόφαση που αφορά το σύνολο των πολιτών, οφείλει να εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις των αποφάσεών της. Η προστασία λοιπόν και της δημόσιας υγείας αποτελεί αδιαμφισβήτητα καθήκον και ηθική υποχρέωση όλων μας. Σίγουρα οι οικονομικές παράμετροι είναι κι αυτές καθοριστικές βέβαια για τον τρόπο αντιμετώπισης όχι μόνο της πανδημίας αλλά και της αναδιάταξης από τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούνται αυτή την περίοδο.
 
Όλοι γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των τουριστών με προφανείς αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Και βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών και πολιτών συνεργάστηκε με την Πολιτεία και πειθάρχησε στην τήρηση των μέτρων τους τελευταίους πέντε μήνες. Ιδίως στη Μύκονο, με αυξημένους ελέγχους πετύχαμε συμμόρφωση στα μέτρα από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
 
Η χθεσινή όμως εξέλιξη δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τον τουριστικό κλάδο στα νησιά μας. Αυτή η νέα συνθήκη απαιτεί άμεσα θεραπεία με συγκεκριμένα και θαρραλέα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών αλλά και των εργαζομένων.
 
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
 
Αναστολή και αποζημίωση στους υπαλλήλους.
 
Επιστρεπτεα προκαταβολή (3ος κύκλος) ειδικά για τον Αύγουστο.
 
Παράταση μισθωτηρίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον για μία διετία.
 
Πλήρη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους.
 
Αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα.
 
Ένταξη του τομέα της εστίασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία με την επιδότηση των λειτουργικών τους δαπανών.
 
Θέσπιση από την κυβέρνηση συγκεκριμένων αριθμητικά περιορισμών (πχ 30-40 άτομα) στα ιδιωτικά γεγονότα σε σπίτια, για να αντιμέτωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων πάρτυ με τις γνωστές τους συνέπειες.
 
Αυτή πρέπει να είναι η αρχή και όχι το τέλος της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία της κοινωνικής συνοχής, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να γίνει με σχέδιο και αξιοποίηση του συνόλου των πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου.
 
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα νέα δεδομένα προτείνω τη συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εθνικό επίπεδο για διαμόρφωση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού σε συνεργασία, με την κυβέρνηση για τη νησιωτική Ελλάδα.