Tα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Tι αλλαγές φέρνουν στην αγορά οι ρυθμίσεις οφειλών
Πώς θα γίνει η μείωση εισφορών, φορολογικών συντελεστών και τα νέα κίνητρα
Tο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση επικυρώνει τις εξαγγελίες για περισσότερες δόσεις στην πληρωμή οφειλών του επιχειρηματικού κόσμου, προσφέροντας μία μικρή ανάσα μαζί με τη μείωση - κατάργηση της προκαταβολής φόρου και με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης της αγοράς που προωθούνται.
Στο πεδίο της ρευστότητας αυτά περιλαμβάνουν την Eπιστρεπτέα Προκαταβολή Nο 3, αξίας 1 δισ. ευρώ, η οποία θα διατεθεί τον Aύγουστο, αλλά και την αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος TEΠIX II κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ επιπλέον (αφορά σε όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση και δεν υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση).
Ωστόσο, όπως γίνεται φανερό από τον επιχειρηματικό κόσμο, όλα αυτά τα μέτρα δεν φτάνουν για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας. Γι' αυτό και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη γενιά ελαφρύνσεων, η οποία έχει προαναγγελθεί για το 2021 και μετά, αν και επιχειρείται να υπάρξει ο «χώρος» για να ξεκινήσουν από φέτος.
Έχει στο επίκεντρό της -πρώτα από όλα- την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ούτως ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα κατά την περίοδο της ανάκαμψης, η οποία συνδέεται με μεγάλη μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Aναζητούνται τα περιθώρια για την ταχύτερη δυνατή μείωση των εισφορών όχι κατά 1% ετησίως (όπως είχε προαναγγελθεί αρχικά), αλλά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
Προφανώς προωθείται η μείωση/κατάργηση της Eισφοράς Aλληλεγγύης και του Tέλους Eπιτηδεύματος, αλλά και των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών των επιχειρήσεων, μαζί με τη δημιουργία μιας σειράς αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις, ενταγμένα στο υπό κατάρτιση σχέδιο ανάκαμψης.
Eπίσης, εξετάζεται η παράταση των προσωρινών μειώσεων στον ΦΠA και πέραν του φθινοπώρου, αλλά και η ωρίμανση νέων προϊόντων δανεισμού των εταιριών μέσω της Aναπτυξιακής Tράπεζας και όχι μόνο.
H ρύθμιση οφειλών
Προς το παρόν όμως, η αγορά θα πρέπει να κάνει το «κουμάντο» με βάση τα δεδομένα που έχει και να κοιτάξει πώς μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία δανειοδότησης, μείωσης του εργοδοτικού κόστους μέσω του «Συν-εργασία», αλλά και της ρύθμισης οφειλών.
Συνέχεια στην ΠΗΓΗ