Βαρέα μέταλλα : Μάθετε πως Μπορείτε να Αποτοξινωθείτε από αυτές τις Επιβλαβείς Ουσίες

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων (γνωστή και ως δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα). Η έκθεση σε τοξικά βαρέα μέταλλα – μέσα από την διατροφή, μολυσμένο νερό, οδοντικά σφραγίσματα και οικιακά προϊόντα – συμβάλλει σε καταστάσεις όπως κόπωση, διαταραχές της διάθεσης και γνωστική παρακμή. Οι τοξικές ουσίες κυκλοφορούν από το αίμα σε όλο το σώμα, διεισδύουν στα κύτταρα, όπου παραμένουν αποθηκευμένες για χρόνια!
Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης βαρέων μετάλλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο, κατά την αποτοξίνωση, ίσως υπάρξει προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων μέχρι την πλήρη αποκατάσταση, όπως κόπωση, απώλεια όρεξης και πεπτικές διαταραχές.
Οι τροφές που συμβάλλουν περιλαμβάνουν φυλλώδη πράσινα λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά, φύκια, και υπερτροφές. Η θεραπεία μπορεί επίσης να συνοδευθεί από συμπλήρώματα για ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, του νευρικού συστήματος, του ήπατος και άλλων ζωτικών οργάνων.
Κίνδυνοι που συνδέονται με βαρέα μέταλλα.
Τα βαρέα μέταλλα είναι στοιχεία που μπορεί να είναι τοξικά και πολύ επικίνδυνα ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις και προκαλούν τοξικότητα (ή «δηλητηρίαση»). Ας αναφέρουμε μερικά:
Υδράργυρος
Μόλυβδος
Αρσενικό
Κάδμιο
Αλουμίνιο
Νικέλιο
Ουράνιο
Θάλλιο
Επίσης τα βαρέα μέταλλα περιλαμβάνουν, μαγγάνιο, σίδηρο, λίθιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο (υπό ορισμένες συνθήκες, σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμη και βασικά μέταλλα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα).
Σύμφωνα με μια έκθεση στο Scientific World Journal, «Τα τοξικά μέταλλα όπως το αρσενικό, το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος βρίσκονται παντού, βλάπτουν την ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού και προκαλούν χρόνιες ασθένειες». Τα μέταλλα αναφέρονται ως «βαρέα» επειδή κρύβονται στον λιπώδη ιστό (λιπώδη κύτταρα). Το σωματικό λίπος προσπαθεί να προστατεύσει τα όργανα παγιδεύοντας κάποιες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μετάλλων. Αυτός είναι ένας λόγος που η απώλεια βάρους μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων, καθώς τα λιποκύτταρα συρρικνώνονται και απελευθερώνουν αδρανείς τοξίνες.
Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να αποφευχθεί εντελώς η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, δεδομένου ότι τα μέταλλα είναι φυσικά στοιχεία που βρίσκονται παντού, στις τροφές, το νερό και το έδαφος. Εκτός από βλάβες στην κεντρική νευρική λειτουργία, τα βαρέα μέταλλα ενδέχεται να προκαλέσουν και βλάβες σε ζωτικά όργανα – όπως το ήπαρ, η καρδιά, οι ενδοκρινείς αδένες και οι νεφροί. Ειδικά σοβαρές παρενέργειες δηλητηρίασης από βαρέα θυμίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης επειδή θυμίζουν και συμπτώματα γήρανσης (όπως απώλεια μνήμης και αυξημένη κόπωση), πολλοί θεωρούν το γήρας ως αιτία των συμπτωμάτων.
Συμπτώματα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
Χρόνια κόπωση
Αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Lyme
Βραδεία ανάρρωση και αδυναμία
Δερματικές διαταραχές
Νευρολογικές διαταραχές
Ομίχλη εγκεφάλου, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία στη μάθηση και κακή μνήμη
Κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη και/ή άγχος
Άνοια
Αϋπνία
Πεπτικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Χρόνιους πόνους και άλλους πόνους, όπως αυτοί που σχετίζονται με την ινομυαλγία.
Τρόμο
Μειωμένο έλεγχο κίνησης, ακοής, ομιλίας, όρασης και βάδησης
Αναιμία
Υψηλότερος κίνδυνος εμφραγμάτων
Πού βρίσκονται τα βαρέα μέταλλα;
Η δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα, καθένας από εμάς ενδέχεται να φιλοξενεί ίχνη υδραργύρου στον οργανισμό του. Μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν δηλητηρίαση από υδράργυρο (και άλλους τύπους τοξικότητας βαρέων μετάλλων) περιλαμβάνουν:
Έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, ατμοσφαιρική ρύπανση, παθητικό κάπνισμα, ή ακτινοβολία.
Οδοντικά σφραγίσματα .
Κακή διατροφή (τα ψάρια ιχθυοτροφείου περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου).
Πόσιμο νερό μολυσμένο με ίχνη μετάλλων (όπως αλουμίνιο).
Με τον τοκετό, καθώς μεταδίδονται από τη μήτρα στο έμβρυο.
Έκθεση ή χρήση οικιακών ουσιών που μεταφέρουν υδράργυρο, όπως κόλλες, φίλτρα κλιματισμού, καλλυντικά, μαλακτικά υφασμάτων, τσόχα, κεριά δαπέδου και στιλβωτικά, σκόνη ταλκ.
Τατουάζ.
Έκθεση σε ουσίες που φέρουν μόλυβδο, όπως ορισμένες σοκολάτες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οδοντόκρεμες, παλιά χρώματα, εντομοκτόνα.
Χρήση ή έκθεση σε άλλα είδη οικιακής χρήσης, μπέικιν πάουντερ, ορισμένες βρεφικές κρέμες, πλαστικά παιχνίδια, αντιόξινα, αλουμινόχαρτο, ορισμένα μεταλλικά δοχεία και ταψιά, μαχαιροπήρουνα από ανοξείδωτο χάλυβα, νομίσματα και κάποια είδη μακιγιάζ.
Εμβολιασμός.
Σε υψηλές ποσότητες, ο υδράργυρος μπορεί να είναι θανατηφόρος. Σύμφωνα με μελέτες όταν τα νεύρα εκτίθενται σε υδράργυρο, το περίβλημα μυελίνης (η λιπαρή ουσία που περιβάλλει τον άξονα ορισμένων νευρικών κυττάρων και βοηθά στην ηλεκτρική σηματοδότηση) μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη, παρεμποδίζοντας τον τρόπο επικοινωνίας των νεύρων. Σημάδια και παρενέργειες που σχετίζονται με τη δηλητηρίαση από υδράργυρο περιλαμβάνουν: αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ευερεθιστότητα, κόπωση, αλλαγές στη συμπεριφορά, τρόμο, πονοκεφάλους, προβλήματα ακοής, δερματικές διαταραχές και γνωστική δυσλειτουργία. Ο θάνατος από δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα είναι σπάνια περίπτωση – ωστόσο ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε παραισθήσεις και θάνατο.
Τι είναι η αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα! – Ευεργετική για την υγεία!
Η εξέταση για έκθεση σε βαρέα μέταλλα είναι πλέον ευρέως διαθέσιμη για όποιον ενδιαφέρεται, ενώ σε κάθε περίπτωση αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που περιγράφονται παρακάτω είναι επωφελείς για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία του εντέρου, τη λειτουργία του ήπατος κ.α.
Ο πρωταρχικός στόχος της αποτοξίνωσης είναι η απομάκρυνση των συσσωρευμένων βαρέων μετάλλων από τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αποτοξίνωσης από μεταλλικά οξέα (απομετάλωση) είναι η χηλίωση. Η θεραπεία χηλίωσης είναι μια ιατρική διαδικασία, που περιλαμβάνει τη χορήγηση χηλικών παραγόντων για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων δεσμεύοντας τα σε μόρια και επιτρέποντάς τους να διαλύονται και να εκκρίνονται στα ούρα – είναι μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιοείται από γιατρό.
Άλλοι τρόποι αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν διατροφικές αλλαγές, χρήση βοτάνων και συμπληρωμάτων, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση των μετάλλων σε μικρότερα μόρια, ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν από τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα ακόμη και την αναπνοή.
Τα οφέλη από την αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων περιλαμβάνουν:
Μειωμένο κίνδυνο βλάβης από ελεύθερες ρίζες / οξειδωτικό στρες
Βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας
Αυξημένη ανοσία και υγεία του εντέρου
Καλύτερη πεπτική λειτουργία
Βελτίωση ψυχικών καταστάσεων (συγκέντρωση, μνήμη, γνωστική λειτουργία κ.λπ.)
Βελτιωμένη υγεία του δέρματος
Προστασία από ασθένειες γνωστικής λειτουργίας και αυτοάνοσων ασθενειών
Συνέχεια στην ΠΗΓΗ