Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας: 10 Οφέλη του για Μικρά και Μεγάλα Προβλήματα Υγείας!

Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας: 10 Οφέλη του για Μικρά και Μεγάλα Προβλήματα Υγείας!

 

 

 

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για θεραπευτική και καλλυντική χρήση, καθώς τα οφέλη του είναι γνωστά εδώ και 2.500 χρόνια, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών, αντιμικροβιακών, ηρεμιστικών, καταπραϋντικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων του.
 
Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν τη λεβάντα για τη μουμιοποίηση αλλά και ως άρωμα. Στην πραγματικότητα, όταν ο τάφος του Βασιλιά Τουτ άνοιξε το 1923, λέγεται ότι αναδυόταν ένα ανεπαίσθητο άρωμα λεβάντας μετά από 3.000 χρόνια.
 
Πρώιμα και μοντέρνα κείμενα αρωματοθεραπείας υποστηρίζουν τη χρήση της λεβάντας ως αντιβακτηριακού αιθέριου ελαίου. Τα φύλλα και τα στελέχη του φυτού χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή αφεψήματος για πεπτικές διαταραχές, ρευματισμούς και καλλυντικούς σκοπούς. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν λάδι λεβάντας για μπάνιο, μαγείρεμα και καθαρισμό του αέρα. Και στη Βίβλο, το λάδι λεβάντας ήταν μεταξύ των αρωματικών που χρησιμοποιήθηκαν για σπονδές και θεραπείες.
Το αιθέριο έλαιο είναι αρκετά απαλό και εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, ενώ η επιστήμη μόλις πρόσφατα άρχισε να αξιολογεί το εύρος των ιδιοτήτων του για την υγεία – και είναι πολλά. 
 
10 Οφέλη που μας χαρίζει το αιθέριο έλαιο λεβάντας
 
Αντιοξειδωτική προστασία
Οι ελεύθερες ρίζες, οι τοξίνες, τα χημικά και οι ρύποι, είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία. Η φυσική ανταπόκριση του οργανισμού στη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες είναι η δημιουργία αντιοξειδωτικών ενζύμων – γλουταθειόνη, καταλάση και υπεροξείδιο δισμουτάσης (SOD) – που παρεμποδίζουν τις παρενέργειες των ελευθέρων ριζών – ωστόσο μερικές φορές η ανεπάρκεια αντιοξειδωτικών ουσιών δυσχεραίνει τη λειτουργία αυτού του προστατευτικού μηχανισμού.
 
Ευτυχώς, το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και  – σύμφωνα με μελέτες –  το έλαιο λεβάντας αυξάνει τη δραστηριότητα των προαναφερόμενων ισχυρών αντιοξειδωτικών.
 
Φυσική θεραπεία για τον διαβήτη
Ήδη από το 2014 επιστήμονες ελέγχουν τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στο σάκχαρο του αίματος και την αντιμετώπιση του διαβήτη. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα, η θεραπεία με αιθέριο έλαιο λεβάντας προστατεύει από τα ακόλουθα συμπτώματα διαβήτη:
 
Αυξημένη γλυκόζη στο αίμα (χαρακτηριστικό του διαβήτη)
Μεταβολικές διαταραχές (ειδικά μεταβολισμός λίπους)
Αύξηση βάρους
Μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ήπατος και νεφρών
Δυσλειτουργία ήπατος και νεφρού
Λιποϋπεροξείδωση ήπατος και νεφρού (όταν οι ελεύθερες ρίζες «κλέβουν» απαραίτητα μόρια λίπους από κυτταρικές μεμβράνες)
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της πλήρους ικανότητας του ελαίου λεβάντας για την πρόληψη ή την αναστροφή του διαβήτη, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν το θεραπευτικό δυναμικό της λεβάντας. Απλώστε τοπικά στο λαιμό και στο στήθος, διαχύστε στο σπίτι ή προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα.
 
Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος
Τα τελευταία χρόνια, διάφορες έρευνες έχουν ως αντικείμενο το έλαιο λεβάντας επειδή προστατεύει από νευρολογικές βλάβες. Παραδοσιακά, η λεβάντα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως ημικρανίες, άγχος και κατάθλιψη  – και μάλιστα  χωρίς παρενέργειες. Επίσης το έλαιο λεβάντας μείωσε την επιλόχεια κατάθλιψη γυναικών μετά από 4 εβδομάδες αρωματοθεραπείας, ενώ βελτιώνει τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε λάδι λεβάντας τοπικά πίσω από τα αυτιά.
 
Εγκεφαλική λειτουργία
Σύμφωνα με έρευνες το έλαιο λεβάντας χρησιμεύει ως φυσική θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ! Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η εισπνοή ατμών αιθέριου ελαίου λεβάντας βοηθά στην πρόληψη οξειδωτικού στρες του εγκεφάλου και στη βελτίωση της γνωστικής βλάβης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα της λεβάντας οφείλονται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.  Προσθέστε σε έναν διαχύτη λάδι λεβάντας, είτε εισπνεύστε απευθείας από τη φιάλη, ή εφαρμόστε τοπικά στους κροτάφους και στο πίσω μέρος του λαιμού.
 
Θεραπεύει εγκαύματα και τραύματα.
Ευρέως γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται για την πρόληψη διαφόρων λοιμώξεων και την καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιακών διαταραχών, γεγονός που τεκμηριώνεται πλέον και με μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το λάδι λεβάντας επιταχύνει την επούλωση εγκαυμάτων, τραυμάτων, εκδορών και πληγών – κυρίως λόγω των αντιμικροβιακών ενώσεων. Σύμφωνα με μελέτες, η αντιμικροβιακή δράση της λεβάντας ενισχύεται όταν αναμιγνύεται με άλλα αιθέρια έλαια, όπως το γαρίφαλο, το κανέλα και το έλαιο τσαγιού. Η πιο αποτελεσματική αναλογία είναι 1: 1 και φαίνεται πως καταπολεμά μήκυτες όπως Candida albicans και Staph aureus – κοινές αιτίες πολλών μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων που οδηγούν σε πνευμονία και δερματικούς μύκητες. Μελέτες σε πειραματόζωα είναι ενδεικτικές της επουλωτικής δράσης.
 
Για ανακούφιση από έγκαυμα και επούλωση τραυμάτων, αναμίξτε 3-5 σταγόνες λάδι λεβάντας με ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και απλώστε στην πληγείσα περιοχή, είτε με καθαρό χέρι, είτε με ένα βαμβακερό πανάκι.
 
Υγεία μαλλιών και δέρματος.
Λόγω της αντιμοκροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης της, η λεβάντα σε συνδυασμό με λάδι φορέα (όπως καρύδα, jojoba ή λάδι σταφυλιού) προσφέρει πολλά οφέλη στο δέρμα. Η τοπική χρήση ελαίου λεβάντας βελτιώνει παθήσεις του δέρματος, από πληγές που προκαλούνται από δερματικούς καρκίνους, έως αλλεργίες, ακμή, σημάδια ηλικίας. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της δράσεις ανακουφίζουν από τις δερματικές παθήσεις και δουν επίσης αντιγηραντικά.
 
Μπορείτε να συνδυάσετε 3-4 σταγόνες με ½ κ.γ. λάδι καρύδας ή jojoba και να κάνετε μασάζ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λάδι λεβάντας στο σαπούνι προσώπου ή στο αφρόλουτρο. Μια εξαιρετική λύση είναι να αναμίξετε λάδι λεβάντας με αιθέριο έλαιο λιβανιού και να το εφαρμόσετε στο δέρμα το πρωί, αμέσως μετά το ντους και το βράδυ πριν κοιμηθείτε για να αντιμετωπίσετε τυχόν φλεγμονές και σημάδια γήρανσης.
 
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το έλαιο λεβάντας, μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και κέδρο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αλωπεκία και την τριχόπτωση με καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.
 
Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μια εξαιρετική φυσική λύση για τον πονοκέφαλο, γιατί χαλαρώνει και ανακουφίζει από την ένταση. Λειτουργεί ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό, αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Σύμφωνα με μελέτες η ειπσνοή ελαίου λεβάντας δρα αποτελεσματικά στις ημικρανίες. Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ με δύο σταγόνες έλαιο λεβάντας και έλαιο μέντας στο πίσω μέρος του λαιμού και τους κροτάφους. Η διάχυση της λεβάντας ή η εισπνοή της απευθείας από το μπουκάλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων.
 
Ήρεμος ύπνος
Λόγω των ηρεμιστικών και χαλαρωτικών ιδιοτήτων του, το έλαιο λεβάντας βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμά την αϋπνία, σύμφωνα με μελέτη σε γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η εισπνοή λεβάντας προσφέρει ήρεμο ύπνο , χωρίς να προκαλεί παρενέργειες και βελτιώνει τη γενικότερη ψυχική και σωματική υγεία Για βελτίωση του ύπνου, διαχύστε λάδι λεβάντας στο δωμάτιο πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή εφαρμόστε τοπικά στον λαιμό, το στήθος και τους κροτάφους 3-5 σταγόνες – δοκιμάστε επίσης θεραπευτικό λουτρό προσθέτοντας 15 σταγόνες λάδι λεβάντας και 1 φλιτζάνι άλατα Epsom στην μπανιέρα!
 
Τέλος, ετοιμάστε μίγμα από έλαιο λεβάντας, αιθέριο έλαιο ρωμαϊκού χαμομηλιού και έλαιο μαγνησίου – δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός για ήρεμο ύπνο. Εφαρμόστε στο πίσω μέρος του λαιμού και των καρπών και απολαύστε μια ήρεμη, γαλήνια αίσθηση.
 
Ανακουφίζει τον πόνο
Σύμφωνα με μελέτες το έλαιο λεβάντας λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο. Μια απλή εντριβή στην πληγείσα περιοχή μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο. Σύμφωνα με άλλες μελέτες συνδυασμός αιθέριων ελαίων λεβάντας, μαντζουράνας, μέντας και μαύρου πιπεριού καταπολεμά πόνους αυχενικού συνδρόμου μετά από καθημερινή εντριβή στην πληγείσα περιοχή.  Επίσης, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, το έλαιο λεβάντας ανακουφίζει από τα συμπτώματα δυσμηνόρροιας. 
 
Συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο
Σύμφωνα με μελέτες στο African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines η αρωματοθεραπεία, ιδιαίτερα με χρήση λεβάντας, βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να αντιμετωπίσουν το στρες, τη ναυτία, τον χρόνιο πόνο και την κατάθλιψη. Επειδή το έλαιο λεβάντας τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμά το άγχος, χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία. (24) Το μασάζ με λάδι λεβάντας στο πίσω μέρος του λαιμού, του στήθους, των καρπών και των κροτάφων έχει χαλαρωτικά αποτελέσματα. Εάν αισθάνεστε πόνο στους μύες, στις αρθρώσεις, ή στην περιοχή των ενέσεων, εφαρμόστε 2-3 σταγόνες λεβάντας στην πληγείσα περιοχή.
 
Για να ανακουφίσετε το άγχος και να βελτιώσετε τον ύπνο σας, διαχύστε έλαιο λεβάντας ή εισπνεύστε απευθείας από το μπουκάλι – ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και χημειοθεραπεία.
Συνέχεια στην ΠΗΓΗ