ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ταινία αφιέρωμα στην Καλλιόπη Τριανταφύλλου, του Αντώνη Κιούκα

ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ταινία αφιέρωμα στην Καλλιόπη Τριανταφύλλου, του Αντώνη Κιούκα


Μια ταινία για μια σημαντική μορφή του Μυκονιάτικου πολιτισμού την επί 40 χρόνια βιβλιοθηκάριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρουσίασε πρόσφατα στο θερινό σινέ-Μαντώ της Μυκόνου ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου.

 

Η ταινία προσέγγισε με ιδιαίτερο σεβασμό την ζωή της Καλλιόπης και περιστράφηκε γύρω από την αγάπη της για τα γράμματα και το νησί της. Αν και η ίδια δεν κατάφερε να σπουδάσει, κατάφερε μέσα στην διάρκεια της δικής της διαδρομής στο νησί να μάθει κάθε σπιθαμή του και να μεταδώσει αυτή την γνώση, τονίζοντας πάντα την απαράμιλλη και ανιδιοτελή αγάπη της γι’ αυτό, σε όποιον την γνώριζε.

 

Ο ξαφνικός θάνατός της το 2004 άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στις καρδιές των ανθρώπων που την γνώρισαν και την αγάπησαν, όσο και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη που από τότε παρέμενε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

 

Στην ταινία, που επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο Αντώνης Κιούκας μιλούν για την Καλλιόπη Τριανταφύλλου, οι φίλοι της Μαρία Μάρκαρη, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Γιώργος Βούλγαρης, Απόστολος Χαριτόπουλος, Δήμητρα Νάζου, Αντώνης Ξυδάκης, Ντίνα Μητροπία, ο "μαθητές της" Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και Κωνσταντίνος Κουκάς, ο σύζυγός της Αρτέμης Τριανταφύλλου και ο γιός της Νίκος Τριανταφύλλου.

 

Αμέσως μετά το τέλος της ταινίας οι θεατές που κατέκλυσαν το σινε - Μαντώ τιμώντας την μνήμη της Καλλιόπης Τριανταφύλλου, ακολούθησαν δύο ακόμα ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν τα μέλη του νεοσύστατου τμήματος Κινηματογράφου που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Παιδείας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Μυκόνου, υπό την καθοδήγηση του κ. Κιούκα.  

 

Πατήστε το παρακάτω video για να δείτε την ταινία "Καλλιόπη μια γυναίκα της Μυκόνου" του Αντώνη Κιούκα.