Βόμβα ολκής: Εστιατόρια της Μυκόνου κατεβάζουν ρολά - Ζητούν παράταση αναστολής λειτουργίας τους μέχρι τον Απρίλιο του '21

Βόμβα ολκής: Εστιατόρια της Μυκόνου κατεβάζουν ρολά - Ζητούν παράταση αναστολής λειτουργίας τους μέχρι τον Απρίλιο του '21

Φωτογραφία αρχείου

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες εστίασης της Μυκόνου μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τους νέους κανόνες λειτουργίας λόγω covid-19. Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να μην καταδικαστούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Διασκέδασης Μυκόνου Γιάννης Θεοχάρης στην σημερινή επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη αφού αναφέρεται στον κύριο "πνεύμονα" των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, τον τουρισμο του εξωτερικού, περιγράφει τους λόγους που αναγκάζουν τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης να παραμείνουν κλειστές αυτό το καλοκαίρι και να ζητούν παράταση αναστολής λειτουργίας τους για περίπου ένα χρόνο.

Όπως τονίζεται στην επιστολή "λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις μας έχουν ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους νέους κανόνες λειτουργίας λόγω του κορονοϊού COVID19 πρέπει να σας επισημάνουμε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την λειτουργία τους φέτος"

Αναλύοντας τους λόγους αυτής της απόφασης ο κ. Θεοχάρης αναφέρει "επειδή η χώρα της Μυκόνου είναι παραδοσιακός οικισμός οι επιχειρήσεις εστίασης διαθέτουν μικρά παράθυρα και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι εσωτερικές αίθουσες. Το Υπ. Ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης με τα μέτρα και τους κανόνες που θα ανακοινωθούν θα λειτουργούν με το 80% της δυναμικότητας των πελατών που είχαν προ COVID19. Οι επιχειρηματίες μετά τις ανακοινώσεις διαπιστώνουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να καλύψει το 80% της δυναμικότητας γιατί η δυναμικότητα των επιχειρήσεων εστίασης εντός του παραδοσιακού οικισμού φτάνει μετά βίας το 20-25%" κατόπιν αυτών ο Σύνδεσμος ζητά να παραμείνουν οι επιχειρήσεις στο καθεστώς της αναστολής λειτουργίας μέχρι 1 Απριλίου 2021.

Η ζημιά ωστόσο θα είναι τεράστια καθώς οι επιχειρήσεις πληρώνουν μισθώματα για 12 μήνες το χρόνο. Ήδη όπως τονίζεται στην επιστολή κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν αποστείλει εξώδικα για την διαταγή απόδοσης του ακινήτου γιατί δεν έχουν καταβληθεί τα τρέχοντα μισθώματα.  

Ζητούν ίδια μεταχείριση

Το διαφορετικό καθεστώς που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης και των υπολοίπων τουριστικών επιχειρήσεων προβληματίζει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες οι οποίοι ζητούν να δοθούν στα καταστήματα εστίασης τα ίδια μέτρα στήριξης που ισχύουν για τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς έχουν ταυτόχρονη και παράλληλη λειτουργία με τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

Η μη πρόβλεψη νομοθετικής απαλλαγής από την Αστική ευθύνη λόγω COVID19 στις επιχειρήσεις της εστίασης όπως έχει προβλεφθεί για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και η μη νομοθετική παράταση της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών κατά 60 ημέρες, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν στον κλάδο.

Ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται ο σύνδεσμος μιλά για ασαφές πλαίσιο στην ΚΥΑ 32009/23.05.2020 το οποίο μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα διακριτής μεταχείρισης στην εφαρμογή του.

Αιγιαλός και πάρτι σε βίλες

Δύο ακόμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και τίθενται υπόψην του Πρωθυπουργού είναι οι συμβάσεις για τον αιγιαλό οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να «στρωθούν» οι παραλίες και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του αιγιαλού, όπως και τα πάρτι σε βίλες με το πρόσχημα ιδιωτικών εκδηλώσεων. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια το Σωματείο καθώς σε αυτά συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων χωρίς την τήρηση κανόνων και νομοθεσίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή «ένα πρόβλημα το οποίο πληροφορούμαστε ότι θα ενταθεί περισσότερο είναι τα parties σε βίλες που με το πρόσχημα ιδιωτικών εκδηλώσεων συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων χωρίς να τηρείται καμία νομοθεσία για ηχορύπανση, διατάραξη κοινής ησυχίας,  νομοθεσία του COVID19 και άλλες φορολογικές ή ασφαλιστικές διατάξεις».

Ο κ. Θεοχάρης ζητά τηλεδιάσκεψη του κλάδου με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως τονίζει «η αρχή στην επίλυση κάποιων προβλημάτων έγινε αφού ήρθαμε σε επαφή με τους συνεργάτες σας, όμως πρέπει να δείξετε εσείς ο ίδιος την αναγκαία προσοχή στις επιχειρήσεις μας, για να μπορέσουμε όλοι να είμαστε εδώ και να συνομιλούμε μαζί σας με την ιδιότητα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης».