Τουρισμός: Σε δύο άξονες τα μέτρα - Με ρήτρα πληρότητας οι αναστολές συμβάσεων

Τουρισμός: Σε δύο άξονες τα μέτρα - Με ρήτρα πληρότητας οι αναστολές συμβάσεων

 

Kορυφώνεται η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενους στον τουρισµό, που κινδυνεύουν να µείνουν χωρίς δουλειά ή µε... µισή δουλειά. Από τη ∆ευτέρα, 1η Ιουνίου, ξεκινά το σταδιακό άνοιγµα του τουρισµού, ωστόσο πολλοί ξενοδόχοι εκφράζουν δισταγµούς ως προς την επαναλειτουργία τους, ενώ και στον επισιτισµό οι εργαζόµενοι βρίσκονται αντιµέτωποι µε αναστολές συµβάσεων, µειώσεις µισθών και εκ περιτροπής εργασία. Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι δύο πυλώνες µέτρων, µε στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισµού και τον περιορισµό των απωλειών που θα έχουν οι εργαζόµενοι στον κλάδο.
 
1. Σε... ρυθµούς κορονοϊού θα γίνει φέτος η επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζοµένων. Σύµφωνα µε την τροπολογία που κατατέθηκε, τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναπροσέλαβαν εργαζόµενους τη φετινή τουριστική περίοδο έχουν δικαίωµα από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεµβρίου να θέσουν σε αναστολή τις συµβάσεις εργασίας τους. Τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να ανακαλούν την αναστολή και να φέρνουν σε ενεργή απασχόληση µέρος των υπαλλήλων τους µε ρήτρα πληρότητας ως εξής:
 
  • µε τη συµπλήρωση 20% της πληρότητας, θα πρέπει να επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 1/3 των εργαζοµένων,
  • µε 50% πληρότητα, τα 2/3 των εργαζοµένων,
  • µε 80% πληρότητα, τα 3/3 των εργαζοµένων
 
Οι ξενοδόχοι θα µπορούν να εντάσσουν στο πρόγραµµα «Συν–Εργασία» τους εργαζόµενους που ανακαλούν σε ενεργή απασχόληση, ενώ µπορούν µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου να κάνουν συνδυαστική χρήση του προγράµµατος και των αναστολών. Η αποζηµίωση ειδικού σκοπού θα υπολογίζεται µε ποσό αναφοράς τα 534 ευρώ τον µήνα, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί των 534 ευρώ. Οι συµβάσεις των εργαζοµένων σε ξενοδοχεία που δεν θα επαναλειτουργήσουν τίθενται σε αναστολή και οι εν λόγω εργαζόµενοι είναι δικαιούχοι αποζηµίωσης ειδικού σκοπού. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των µέτρων υποχρεούνται να µην κάνουν απολύσεις.
συνέχεια στην ΠΗΓΗ