Ετοιμαστείτε για 10 χρόνια ύφεσης και χρέους

Ετοιμαστείτε για 10 χρόνια ύφεσης και χρέους

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την οικονομία όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί

Ο  διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί -ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008- προειδοποιεί για μια «άνευ προηγουμένου» ύφεση εξαιτίας του κορονοϊού που θα διαρκέσει μια δεκαετία. Γνωστός ως Dr Doom για τις ζοφερές του προβλέψεις, ο καθηγητής προβλέπει πως οι θέσεις εργασίας που χαθούν μετά από αυτήν την κρίση δεν θα ξαναδημιουργηθούν.
 
Μιλώντας στο πρόγραμμα Talking Asia του BBC από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν τρία χρόνια για να δούμε την απότομη πτώση, όπως το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ούτε τρεις μήνες, «σε τρεις εβδομάδες υπήρχε μια ελεύθερη πτώση στα πάντα». 
 
Ο Νουριέλ Ρουμπινί επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα έχει τη μορφή αυτού που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «U» ή ακόμα και «κάτι πιο κοντά σε L» – αυτό που αποκαλεί «Greater Depression». Εξήγησε πως η ανάκαμψη σε σχήμα U σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πέσει και θα αυξηθεί μόνο μετά από παρατεταμένη περίοδο αργής ή καθόλου ανάπτυξης. Η ανάκαμψη σε σχήμα L – πέφτει απότομα και μένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από τα μαζικά lockdown για την καταπολέμηση του ιού τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. 
 
«Οι θέσεις εργασίας που σταμάτησαν θα επανέλθουν μόνο εν μέρει, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς παροχές, με μερική απασχόληση», ή «θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια τόσο για τις θέσεις εργασίας όσο και για τα εισοδήματα και τους μισθούς», ανέφερε. ΠΗΓΗ