Παρέμβαση της κας Παπαδάκη σχετικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων σχετικά με τον COVID-19

Παρέμβαση της κας Παπαδάκη σχετικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων σχετικά με τον COVID-19

 

 

 

19/05/2020

Δημοσιεύθηκε  σήμερα στον τύπο  το προσχέδιο του νομοσχεδίου  για τον τουρισμό.
 
Στο εδάφιο 5 του άρθρου 61 του νομοσχεδίου,  για  τα υγειονομικά πρωτόκολλα τουριστικών καταλυμάτων αναφέρεται:
 
Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορωνοϊό COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία, οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος».
 
Η  διάταξη αυτή είναι, νομίζω, ατυχής και επικίνδυνη για τον κλάδο, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνητρο για μελλοντικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων, για τους κάτωθι λόγους¨:
 
1.-Παρότι επικαλείται ότι «δεν προκύπτει αστική ευθύνη» στην ουσία θέτει ζήτημα υπάρξεως αστικής ευθύνης, (σε περίπτωση μη τήρησης των πρωτοκόλλων), υπολαμβάνοντας εσφαλμένα ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων καθιστά αδύνατη την μετάδοση της νόσου!!!. Είναι σαφές ότι τα πρωτόκολλα αποτελούν προληπτικά μέτρα, τα οποία και σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής, δεν είναι δυνατόν να αποκλείσουν την μετάδοση του κορωνοιού.
 
2.-Μεταθέτει ευθέως τον υγειονομικό κίνδυνο στο ξενοδοχείο, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο σε περίπτωση πανδημίας, όπου οι δυνατότητες μετάδοσης είναι πάρα πολλές και οι πιθανές οδοί  μετάδοσης απρόβλεπτα πολλές.
 
3.- Μεταθέτει το βάρος της απόδειξης, τήρησης των πρωτοκόλλων, στο ξενοδοχείο, σε αντίθεση με την αρχή ότι το βάρος της αποδείξεως έχει ο ενάγων ή προσφεύγων.
 
4.-Εμπλέκει, ως μη όφειλε, την διοικητική διαδικασία τήρησης των πρωτοκόλλων και την επιβολή κυρώσεων, με την αστική διεκδίκηση τυχόν αποζημιώσεων.
 
Olga Papadaki
Hotel Manager