Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΞΕΕ, της Όλγας Παπαδάκη, εκπρόσωπο Κυκλάδων στο ΔΣ του ΞΕΕ

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΞΕΕ,  της  Όλγας Παπαδάκη,  εκπρόσωπο Κυκλάδων στο ΔΣ του ΞΕΕ

 

23 Απριλίου 2020

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο για την επεξεργασία και προβολή κοινών προτάσεων , σύμπραξη απαραίτητη για την ενιαία έκφραση του κλάδου.

Ο ρόλος των συλλογικών οργάνων του κλάδου στην επιλογή και στήριξη του βέλτιστου πακέτου προτεινόμενων μέτρων θα είναι καταλυτικός για τις αποφάσεις της Πολιτείας ( η οποία πάντως , όπως διδάσκει η ιστορία δεν είναι άμοιρη λαθών!).

Σημειώνω δε οτι η Πολιτεία, που ευλόγως τάσσεται υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους που θα δημιουργηθεί, λόγω της πανδημίας στα πλαίσια της ΕΕ, ως αναγκαία εκδήλωση της αλληλεγγύης, μεταξύ των κρατών μελών, θα όφειλε να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα εκδήλωσης της αλληλεγγύης αυτής προς τον κατ’ εξοχήν πληττόμενο σήμερα ξενοδοχειακό τομέα, ο οποίος, σε κανονικές συνθήκες, υπήρξε και θα αποτελεί, στο μέλλον, ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας.

Η ορθή επιλογή να αντιμετωπισθεί η υγειονομική κρίση από μέρα σε μέρα, θα ήταν ολέθρια εάν ακολουθείτο και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. Οι συνέπειες, για τον κλάδο μας, είναι ήδη υπαρκτές και ορατές και προδιαγράφουν, ότι ουσιαστικά το τρέχον έτος έχει χαθεί για τους προορισμούς που υποδέχονται τον εισαγόμενο τουρισμό.

Η άτοκη ή χαμηλότοκη (αλλά και με το ελάχιστο δυνατό περιθώριο) τραπεζική χρηματοδότηση, η επιδότηση τόκων για την περίοδο ανάκαμψης της τουριστικής αγοράς (31/12/2021), η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα ήταν χρήσιμα εργαλεία για την ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα στο άμεσο μέλλον.

Η αποκατάσταση όμως της ζημίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ( θετική ζημία και κέρδη που θα διαφύγουν), για την τρέχουσα τουριστική σαιζόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με την μορφή άμεσης οικονομικής συνδρομής, όπως διαγραφή φόρων εισοδήματος και προκαταβολών προηγούμενων χρήσεων και όχι, απλώς, ως ευχέρεια δανεισμού.

Η ουσιαστική, ωστόσο, συνδρομή της Πολιτείας θα ήταν η ραγδαία και μόνιμη ελάφρυνση της ατμομηχανής της εθνικής οικονομίας, από τα άδικα, αντιαναπτυξιακά, φορολογικά, ασφαλιστικά και δημοτικά βάρη, τα οποία την έχουν εξαντλήσει επί σειρά ετών.

Η πανδημία αποτελεί γεγονός έκτακτο. Η υπερφορολόγηση των ελληνικών ξενοδοχείων είναι το μόνιμο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν η υπερφορολόγηση δεν συνέτρεχε, οι αντοχές του κλάδου για την αντιμετώπιση γεγονότων ανώτερης βίας, θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερες.

Πέραν όμως των ανωτέρω, που αφορούν το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας και αποτελούν διαρκή αιτήματα του κλάδου, θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις, οι οποίες αφορούν τα ξενοδοχεία της Νησιωτικής χώρας και ιδιαιτέρως των Κυκλάδων. Οι Κυκλάδες και γενικότερα η νησιωτική χώρα είναι ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός.

- Όπως έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, οι Κυκλάδες προηγούνται σε εισπράξεις και είναι ο επιταχυντής της ατμομηχανής «Ελληνικός Τουρισμός» . Η αναμενόμενη, κατά συνέπεια, ζημία λόγω της πανδημίας πρόκειται να είναι ευθέως ανάλογη με τα έσοδα προηγουμένων ετών, τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και ως ποσοστό του συνολικού εισαγόμενου τουριστικού συναλλάγματος.

Η, κατά τα ανωτέρω, έλλειψη αναλογικότητας της ζημίας που θα επωμισθούν , σε σχέση με τα ξενοδοχεία της υπόλοιπης Ελλάδας , τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και άλλων νησιωτικών περιοχών, επιδεινώνεται έτι περισσότερο, δεδομένου, ότι εξαρτώνται απόλυτα από τον εισαγόμενο τουρισμό, σε μεγάλο βαθμό από τις αερομεταφορές και δεδομένου ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας και διαμονής του προσωπικού, όπως και οι δαπάνες τροφοδοσίας είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες και η φορολογική μεταχείριση δυσμενέστερη. Θα θυμίσω, επίσης, ότι λόγω των περιορισμών δόμησης των παραδοσιακών οικισμών, η αξία των παγίων στοιχείων , που τίθενται τώρα σε διακινδύνευση, είναι πολύ υψηλότερη.

Η αναγκαία χρήση μέσων μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο), τα οποία συνεπάγονται συγχρωτισμό με πολλά άτομα, για την μετάβαση σε νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και οι ανεπαρκείς υγειονομικές υποδομές σε αυτούς,( στις οποίες είχα αναφερθεί σε e-mail που σας έστειλα εν όψει του ΔΣ που επρόκειτο να γίνει τον Φεβρουάριο) προφανώς θα αποθαρρύνουν έτι περισσότερο την προσέλκυση πελατείας.

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προσθέσουμε, ως διαρκή αρνητικό παράγοντα για την προσέλκυση της πελατείας μας, την Τουρκική επιθετικότητα, η οποία και πάλι βρίσκεται σε έξαρση

Καθίσταται σαφές κατά συνέπεια των ανωτέρω, ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική , πρόσθετη μέριμνα σύμφωνα, με την αρχή της αναλογικότητας για τα ξενοδοχεία της νησιωτικής χώρας, τα οποία λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους αποτελούν , διακριτή και αυτοτελή κατηγορία .

Η επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, τουλάχιστον για τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, αποτελεί στοιχειώδη ηθική υποχρέωση της Πολιτείας.

Θα θέσω επίσης μία παράμετρο που δεν έχει τεθεί επαρκώς. Ο αποκλεισμός, από τις ευεργετικές τραπεζικές ρυθμίσεις, όσων δεν ήταν ενήμεροι την 31/12/19, έχει χαρακτήρα ποινικής κυρώσεως, οδηγεί επιχειρήσεις σε κλείσιμο και ελληνικά ξενοδοχεία σε αφελληνισμό. Επιλεκτικά θα αναφερθώ στα ξενοδοχεία των νησιών που υποφέρουν από το μεταναστευτικό ( Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, κλπ), από σεισμούς ( Κως , Ζάκυνθος), από την πτώχευση της Thomas Cook ( Κρήτη, Ρόδος , Κως). Πρέπει να είναι ενήμεροι τραπεζικά οι συνάδελφοι ?

Για να προσθέσω μία νότα μαύρου χιούμορ, η αεροπορία θα υπεραμύνεται του εναερίου χώρου στο Αγαθονήσι ενώ πιθανά μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων της Δωδεκανήσου η του Ανατολικού Αιγαίου –αλλά και αλλού- θα έχουν πουληθεί σε Τουρκικών συμφερόντων εταιρίες .

Κλείνοντας, πιστεύω ότι τα Υγειονομικά πρωτόκολλα που επίμονα και σωστά ζητά ο κλάδος , αν καταρτιστούν χωρίς εμάς , θα είναι ανεφάρμοστα !! Για αυτό το λόγο προτείνω το ΞΕΕ να δημιουργήσει επιτροπή η οποία να συμπράξει με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας στην κατάρτιση των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε τρόπο ώστε να αποφευχθεί η μετάθεση του υγειονομικού κινδύνου στα ξενοδοχεία.

 

Με εκτίμηση

Όλγα Παπαδάκη

Ξενοδόχος Μυκόνου

Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ