Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Τουρισμός η επόμενη μέρα

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Τουρισμός η επόμενη μέρα

 

Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Τουρισμός - Η επόμενη μέρα» που διοργάνωσαν το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με τη συμμετοχή του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διαδικτυακή συνάντηση,που όπως αναφέρει ο κ. Συρμαλένιος διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, πήραν μέρος περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους κλάδους της διαμονής, εστίασης, εμπορίου, υπηρεσιών, καθώς και επιχειρηματίες του κλάδου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν η αρμόδια Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός. Επίσης, οι συντονιστές των αντίστοιχων Τμημάτων, Αναστασία Φρατζεσκάκη και Παναγιώτης Αρανίτης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες.

Τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν σε σχέση με τον τουρισμό ήταν:

 1. Υγεία - Υγειονομική Ασφάλεια
 2. Διατήρηση και Προστασία των θέσεων Εργασίας
 3. Άμεσα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων
 4. Μακροπρόθεσμα μέτρα για ανάκαμψη των επιχειρήσεων έως το 2023 με ένα σχέδιο ανάπτυξης για δίκαιο και ανθεκτικό μοντέλο τουρισμού.

Οι Κυκλαδίτες επιχειρηματίες, συνομολογώντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και με έκδηλη την αγωνία και την αβεβαιότητα για την φετινή αλλά και τις επόμενες χρονιές,  αναφέρθηκαν στα αναγκαία οικονομικά μέτρα άμεσης ανακούφισης όπως η μείωση, αναστολή ή διαγραφή υποχρεώσεων (ασφαλιστικών, φορολογικών, δημοτικών τελών και ανταποδοτικών υπηρεσιών, ενοικίασης δημόσιου χώρου), θέματα ασφάλειας και υγείας στις επιχειρήσεις τους, νομικής ευθύνης και πρωτοκόλλων λειτουργίας, όπως και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα βοηθήσουν την επόμενη μέρα (προγράμματα ΕΣΠΑ, άτοκου δανεισμού με εγγυοδοσία του Δημοσίου, άνοιγμα αεροδρομίων, πυκνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού).

Επίσης, έγινε αναφορά στην άμεση σχέση που έχει ο τουρισμός με τον πρωτογενή τομέα, κυρίως στις Κυκλάδες, όπου οι παραγωγοί προμηθεύουν με μεγάλο μέρος της παραγωγής τους ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια και τονίστηκε η ανάγκη στήριξής τους, ενώ τέθηκε και ο προβληματισμός για την τύχη των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν διαφήμιση και πόλο έλξης για τα νησιά, παρέχουν θέσεις εργασίας αλλά και αίσθημα αισιοδοξίας.

Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση αλλά και το μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά, μεταξύ των οποίων:

 1. Ενίσχυση των υποδομών υγείας (Ενίσχυση υγειονομικών υπηρεσιών, νοσοκομεία αναφοράς, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, ενίσχυση  Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων, οικονομικά κίνητρα μετακίνησης ιατρών, επιπλέον κάψουλα μεταφοράς ασθενών, προμήθεια test).
 2. Test στα αεροδρόμια αναχώρησης των επισκεπτών.
 3. Νομικές Ρυθμίσεις και νομική κάλυψη των επιχειρηματιών και άμεση έκδοση του πρωτοκόλλου λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 4. Επέκταση του μέτρου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο ώστε κάθε πολίτης στην επικράτεια να δικαιούται τέσσερα εισιτήρια, διπλασιασμός του για τις επιχειρήσεις και διατήρησή του στα καύσιμα.
 5. Σοβαρό πακέτο ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού για διατήρηση της ροής του χρήματος: Πρόταση για 1,5δις. από κοινοτικούς πόρους με κάλυψη διαμονής, μεταφοράς και εστίασης για 5 εκατομμύρια έλληνες.
 6. Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των επιχειρήσεων, μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολής φόρου.
 7. Φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παράταση της αναστολής πληρωμών.
 8. Ενίσχυση των Ο.Τ.Α. προκειμένου α) να μην καταρρεύσουν οι υποδομές και β) να έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των επιχειρήσεων σε Δημοτικά τέλη και φόρους, τέλη παρεπιδημούντων, πεζοδρομίου, ύδρευσης, μισθώσεων δημόσιου χώρου κλπ.
 9. Πρόγραμμα ΤΕΒΑ για την απορρόφηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων των νησιών.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους φαίνεται πως είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ στα συμπεράσματα της συνάντησης, επισημάνθηκε η ανάγκη επανασχεδιασμού του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης των νησιών, με μέτρο τη βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη στην οποία ο τουρισμός δεν θα είναι η μόνη πηγή εισοδήματος για τους νησιώτες, ενώ τονίστηκε πως, τα όποια αναγκαία πρόσθετα μέτρα, πρέπει να ληφθούν άμεσα, πριν οι επιχειρήσεις κλείσουν ή αγοραστούν από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.