Οι 4 κατηγορίες καταναλωτών που γέννησε ο κορονοϊός

Οι 4 κατηγορίες καταναλωτών που γέννησε ο κορονοϊός

 

 

 

Η πανδημία του κορονοϊού γέννησε νέα είδη καταναλωτών και νέες τάσεις στη συμπεριφορά τους, όπως δείχνει έρευνα της Ernst & Young, Future Consumer Index, που έλαβε υπόψιν της την καταναλωτική διάθεση και συμπεριφορά 4.859 ατόμων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία
 
Η έρευνα ονομάζει τις τάσεις: Cut deep, Stay calm, carry on, Save and stockpile και Hibernate and spend.
 
Οι καταναλωτές της ομάδας Cut deep (27,3%) έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, υπό το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας στην απασχόληση.
 
 
Αντίθετα, όσοι ανήκουν στην ομάδα Stay calm, carry on εξακολουθούν να ξοδεύουν κανονικά (26,2%).
 
Η μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών, η οποία διακατέχεται από απαισιοδοξία για το μέλλον, κατατάσσεται στην κατηγορία Save and stockpile (35,1%), ενώ η τελευταία ομάδα Hibernate and spend (11,4%), ξοδεύει περισσότερα.
 
Συνολικά, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουν θα αλλάξει ριζικά, ως αποτέλεσμα της επιδημίας της COVID-19.
 
Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα (brands) και τα προϊόντα, το 34% των καταναλωτών δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τοπικά προϊόντα, το 25% για αξιόπιστες μάρκες και το 23% για ηθικά προϊόντα.
 
Τα χαρακτηριστικά των ομάδων
 
Cut deep
 
Οι καταναλωτές αυτοί είναι κυρίως άνω των 45 ετών και έχουν βιώσει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο της κρίσης, στην απασχόλησή τους, καθώς σχεδόν ένας στους τέσσερις βρίσκονται εκτός εργασίας, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα.
 
Το 78% ψωνίζουν λιγότερο συχνά, ενώ το 64% αγοράζουν μόνο προϊόντα πρώτης ανάγκης.
 
To 33% πιστεύουν ότι τα εμπορικά σήματα (brands) είναι λιγότερο σημαντικά για εκείνους, υπό τις σημερινές συνθήκες.
 
Stay calm, carry on
 
Οι καταναλωτές αυτοί δεν αισθάνονται άμεσα τις επιπτώσεις της πανδημίας και δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους, ως προς τις δαπάνες.
 
Μόλις το 21% από αυτούς ξοδεύουν περισσότερα σε τρόφιμα, σε σχέση με ένα 18% που ξοδεύουν, αντιστοίχως, λιγότερα.
 
Save and stockpile
 
Τα μέλη της ομάδας αυτής είναι ιδιαίτερα ανήσυχα για τις οικογένειές τους, καθώς και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.
 
Πάνω από το ένα τρίτο (36%) ξοδεύουν, αυτή την περίοδο, περισσότερα σε τρόφιμα, ενώ η πλειοψηφία δαπανά λιγότερα σε ρούχα (72%) και σε αναψυχή (85%).
 
Hibernate and spend
 
Οι καταναλωτές αυτοί, που ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, μόνο το 40% εξ' αυτών δηλώνουν ότι ψωνίζουν λιγότερο συχνά.
 
Και ενώ το 42% δηλώνουν ότι τα προϊόντα που αγοράζουν έχουν αλλάξει σημαντικά, το 46% αναφέρουν ότι τα εμπορικά σήματα έχουν πλέον μεγαλύτερη σημασία για εκείνους.
 
Οι τέσσερις ομάδες που προσδιορίζει η έρευνα, ενδέχεται να μετεξελιχθούν σε πέντε εντελώς διαφορετικές ομάδες, καθώς μετριάζονται οι επιπτώσεις της κρίσης.
 
Για παράδειγμα η έρευνα εκτιμά ότι η πλειοψηφία όσων καταναλωτών ανήκουν σήμερα στην κατηγορία Save and stockpile, θα μετακινηθούν σε δύο νέες κατηγορίες: Remain frugal και Cautiously extravagant.
 
Οι νέες αυτές ομάδες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν μετά το πέρας της κρίσης της COVID-19, καταγράφονται αναλυτικά στην έρευνα, ως: Keep cutting (συνεχιζόμενες περικοπές - 13,1%), Stay frugal (συνεχιζόμενη λιτότητα - 21,7%), Get to normal (επιστροφή στην κανονικότητα - 31,4%), Cautiously extravagant (συνειδητά υπερβολικοί στις δαπάνες - 24,7%) και Back with a bang (δυναμική επιστροφή στην κατανάλωση - 9,1%).
newsbeast.gr