Μενδώνη: Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα για τους ανθρώπους του πολιτισμού (video)

Μενδώνη: Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα για τους ανθρώπους του πολιτισμού (video)

 

 

«Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην παρουσίαση των μέτρων για τη στήριξη των εργαζόμενων στον πολιτισμό.
 
«Αμέσως μετά το lockdown, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό συμπεριλήφθηκαν και δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα» επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα μιλάγαμε με τους εργαζόμενους, κάναμε διορθώσεις, ώστε να συμπεριληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι στα μέτρα στήριξης».
 
Αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης είπε ότι «οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση έληξε έως 29 Φεβρουαρίου, εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά«.
 
Σε αυτά τα μέτρα «εντάσσονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες Μεγάρου Μουσικής Αθηνών«.
 
«Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα».
 
Ειδικότερα θα λάβουν 800 ευρώ στις 14 και 15 Μαΐου όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας καθώς και όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα.
 
Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι «από τις 13 Μαΐου θα καταγράφονται σε πλατφόρμα οι καλλιτέχνες & δημιουργοί ανά κλάδο και θα δημιουργηθεί μητρώο εργαζομένων» και πρόσθεσε ότι στο μητρώο καλλιτεχνών θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό καταγραφής ως εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού. Τα κριτήρια εγγραφής θα είναι αρκετά χαλαρά, θα απαιτείται τυπικό πτυχίο και μίνιμουμ αριθμός ενσήμων.Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί το έκτακτο επίδομα περίπου 45.000 άνθρωποι».
 
Τόνισε, ότι «από το Αναπτυξιακό Πακέτο 15. εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο θα κοιτάξουμε να γίνουν επενδύσεις για τον πολιτισμό».
 
Είπε ότι «θα χορηγηθεί κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών.Αποφασίστηκε χτες και θα είναι 12μηνης ισχύος, για όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν, αντίστοιχο των τουριστικών κρατήσεων που ακυρώθηκαν».
 
«Tο υπουργείο Πολιτισμού», ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, «σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ».
 
Στις 18 Μαΐου η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι με αυστηρά μέτρα προστασίας των επισκεπτών και τήρηση των αποστάσεων.
 
Πηγή ΕΡΤ