Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης με ένα «κλικ» – Πώς θα το λαμβάνουν οι νέοι οδηγοί

Προσωρινό δίπλωμα οδήγησης με ένα «κλικ» – Πώς θα το λαμβάνουν οι νέοι οδηγοί

 

 

Τέλος στη μεγάλη αναμονή για παραλαβή των διπλωμάτων οδήγησης σε όσους έχουν καταφέρει να περάσουν τις εξετάσεις βάζει από τη Δευτέρα η κυβέρνηση.
 
Αυτό, γιατί στις 4 Μαΐου, τίθεται σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα για τη χορήγηση των προσωρινών διπλωμάτων οδήγησης στους νέους οδηγούς. Από αυτή θα μπορούν να αντλούν το ειδικό έντυπο για να οδηγούν τα οχήματά τους, αμέσως μετά την επιτυχή εξέτασή τους και μέχρι την έκδοση της οριστικής άδειας.
 
Δείτε επίσης: Οδηγός για τις μάσκες - Που πρέπει να τις φοράμε
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στα τέλη του μήνα αναμένεται να λειτουργήσει δοκιμαστικά και η πλατφόρμα για την έκδοση και ανανέωση των διπλωμάτων, καθώς μένει να διευθετηθούν κάποια ζητήματα όπως η διαδικασία που θα ακολουθείται για τις φωτογραφίες των οδηγών αλλά και τις ιατρικές εξετάσεις τους.
 
Ωστόσο από αυτή τη Δευτέρα με ένα «κλικ» από τον υπολογιστή τους οι επιτυχόντες νέοι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή την προσωρινή άδεια οδήγησης.
 
Πώς θα γίνεται
Η χορήγηση της άδειας οδήγησης διενεργείται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών, έπειτα από ηλεκτρονική αίτηση και ταυτοποίηση του δικαιούχου.
 
Ο ταυτοποιημένος χρήστης της πλατφόρμας λαμβάνει σε ψηφιακή μορφή το προσωρινό δίπλωμα κατόπιν ηλεκτρονικής αντιστοίχισης και μόνο αν έχει περάσει επιτυχώς τη δοκιμασία της οδήγησης, όπως καταχωρίζεται και τηρείται στο οικείο πληροφοριακό σύστημα με βάση το Δελτίο Εκπαίδευσης και Εξέτασης, καθώς και το Πρακτικό Δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς.
 
Με το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της αντίστοιχης κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως και την ημερομηνία παραλαβής της οριστικής άδειας. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στη δοκιμασία οδήγησης.
 
Ο κάτοχος προσωρινής άδειας οδήγησης υποχρεούται να φέρει κατά την οδήγηση του οχήματος την αστυνομική ταυτότητα ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς του, καθώς και απλή εκτύπωση της προσωρινής άδειας οδήγησης.
in.gr