Ποιοι και πότε παίρνουν σειρά για την είσπραξη επιδομάτων

Ποιοι και πότε παίρνουν σειρά για την είσπραξη επιδομάτων

 

 

Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ πιστώθηκε σήμερα σε 105.853 εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ξεκίνησε η δεύτερη φάση πληρωμών, όσων υπέβαλαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα από τις 11 έως τις 20 Απριλίου.
 
Σήμερα, πληρώνονται άλλωστε και οι μισθωτοί που είχαν προβλήματα και αναγκάστηκαν να προβούν σε διορθώσεις κατά το διάστημα 11-13 Απριλίου. Η δαπάνη για τη δεύτερη πληρωμή φτάνει στα 84,68 εκατ. ευρώ, τα οποία και εκταμιεύθηκαν με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.
 
Εντωμεταξύ, συνεχίζεται το τρίτο και τελευταίο κύμα αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή από τους εργοδότες τους τελευταία στιγμή, ή οι ίδιοι καθυστέρησαν να υποβάλουν αίτηση. Προσοχή. Τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου (σήμερα τα ΑΦΜ που λήγουν σε 8, αύριο σε 9 και την Πέμπτη σε 0), όταν και ολοκληρώνεται ο τρίτος και τελευταίος κύκλος των αιτήσεων.
 
Συνολικά 577.002 επιχειρήσεις δήλωσαν στο σύστημα Εργάνη 870.510 εργαζόμενούς τους σε αναστολή. Στο πρώτο κύμα πληρωμών, που ολοκληρώθηκε τη Μ. Πέμπτη, καταβλήθηκαν τα 800 ευρώ σε 686.100 μισθωτούς. Συνεπώς, μετά και τη σημερινή καταβολή σε 105.853, θα απομένουν να πληρωθούν 78.557 μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ. Υπενθυμίζεται πως η τρίτη και τελευταία πληρωμή θα πραγματοποιηθεί 5-8 Μαΐου, για όσους κάνουν δήλωση έως 30 Απριλίου, ενώ το τριήμερο 1-3 Μαΐου το σύστημα θα είναι ανοιχτό για τις τελευταίες διορθώσεις.
 
Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους εργαζόμενους σε αναστολή, δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr πρέπει να κάνουν και όσοι άνεργοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου από τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν ή έκλεισαν με κρατική εντολή. Βέβαια, στην αναμονή βρίσκονται ειδικές κατηγορίες των 160.000 εργαζομένων, οι οποίοι προστέθηκαν στην αποζημίωση των 800 ευρώ με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει νέα διαδικασία στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, όπου οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση.
 
Να σημειωθεί ότι από χθες ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους.
 
Την ίδια στιγμή, έως σήμερα ισχύει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport για τη χορήγηση της αποζημίωσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έχουν ήδη υποβληθεί αιτήσεις από 547.092 άτομα και αναμένονται άλλες 50.000. Για τους περίπου 600.000, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα επιδιωχθεί οι πληρωμές να γίνουν την Πέμπτη ή το αργότερο Δευτέρα-Τρίτη, εξαιτίας της αργίας της Πρωτομαγιάς.
 
Παράλληλα βέβαια, έχει επεκταθεί η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους, έναντι πέντε που προβλεπόταν μέχρι πρότινος.
 
Αν και δεν υπάρχει ακόμη η αναγκαία υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους αυτού του ειδικού επιδόματος.
 
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και έως τις 8 Μαΐου θα καταβληθεί και η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η πληρωμή όλων των βοηθημάτων για την α’ φάση της κρίσης, που καλύπτουν περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
 
Όπως, δε, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, τα μέτρα συμπληρώνονται με τα δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους, που θα μπορούν να λαμβάνουν από τις αρχές Μαΐου οι πληττόμενες επιχειρήσεις, με εγγύηση του Δημοσίου, την επέκταση της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή έως τις 15 Μαΐου, ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν τις σημερινές χαμηλές τιμές, καθώς και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 63.900 νοικοκυριά που λαμβάνουν ήδη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος. Θα καταβληθούν επιπλέον 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο.
 
 
Συντάξεις
Σταδιακά συνεχίζονται και οι πληρωμές συντάξεων. Αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου παίρνουν σειρά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔEH. Χθες, Δευτέρα, καταβλήθηκαν οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
 
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν 29 Απριλίου 2020. Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων θα γίνει την Τρίτη, 5 Μαΐου 2020.
 
euro2day.gr