ΚΔΕΠΠΑΜ: «Όψεις της ιστορίας της Μυκόνου στα νεότερα χρόνια»

ΚΔΕΠΠΑΜ: «Όψεις της ιστορίας της Μυκόνου στα νεότερα χρόνια»

 

 

 

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μελέτες ερευνητών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, αφιερωμένες σε θέματα της ιστορίας της Μυκόνου από την εποχή της λατινικής κυριαρχίας έως τον αρχόμενο 20ό αιώνα. 
 
Τα κείμενα αποτελούν επεξεργασμένες μορφές ανακοινώσεων, που παρουσιάστηκαν στη Μύκονο την άνοιξη του 2016 και του 2017, στο πλαίσιο των σεμιναρίων με τίτλο "Όψεις της νεότερης ιστορίας της Μυκόνου", που διοργάνωσε η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ). Ο τόμος διέπεται από τη λογική των σεμιναρίων εκείνων, τα οποία δεν επιδίωκαν να προσφέρουν μια γενική συνεκτική αφήγηση της ιστορικής διαδρομής της Μυκόνου ούτε να καλύψουν το σύνολο της θεματολογίας της μυκονιάτικης ιστορίας. 
 
Δεν είχαν επίσης σκοπό να αποτελέσουν κάποιας μορφής εκλαΐκευση της ιστορικής έρευνας. Υπάκουαν σε μία διαφορετική λογική, η οποία πιστεύουμε δοκιμάστηκε με επιτυχία στη διάρκεια των συναντήσεων και των συζητήσεων που ακολούθησαν τώρα στην έκδοση αυτή βρίσκει και τη γραπτή της έκφραση. 
 
Στόχος λοιπόν ήταν οι εισηγήσεις των ομιλητών να γνωρίσουν στο κοινό της Μυκόνου όψεις της ιστορικής έρευνας που διεξάγεται στο ΙΙΕ, παίρνοντας αφορμή από θέματα που σχετίζονται με την ιστορία του νησιού. Δεν απέβλεπαν δηλαδή να "εκλαϊκεύσουν" ή να απλουστεύσουν την επιστημονική έρευνα αλλά να φέρουν σε επαφή τους ακροατές -και τώρα τους αναγνώστες- με ζητήματα με τα οποία ο κάθε εισηγητής είχε αναμετρηθεί στο δικό του ερευνητικό πεδίο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρίσκουν εφαρμογή ή υποδοχή στην περίπτωση της Μυκόνου.
 
Διαβάστε αναλυτικά το χαιρετισμό του Δήμαρχου Μυκόνου για το συγκεκριμένο τόμο.
 
«Αγαπητοί αναγνώστες,
Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την έκδοση του βιβλίου «Όψεις της νεότερης Ιστορίας της Μυκόνου», το οποίο αποτελεί πόνημα υψηλού επιστημονικού επιπέδου, σκληρής δουλειάς, επίμονης και υπομονετικής μελέτης.
 
Η καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας των νησιών μας, Μυκόνου και Δήλου, αποτελεί υποχρέωση και καθήκον για την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Περισσότερο όμως από υποχρέωση, στηρίζουμε και καλλιεργούμε την ανάγκη να εξερευνήσουμε πτυχές της ιστορίας μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας, μιας και η βαθειά γνώση του παρελθόντος, βοηθά στην αντιμετώπιση του παρόντος αλλά και στη χάραξη της πορείας του μέλλοντος αυτού του τόσο πλούσιου τόπου, τη Μύκονο.
 
Το βιβλίο αυτό είναι μια συνεργασία του Δήμου Μυκόνου και της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΔΕΠΠΑΜ με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η συνεργασία του Δήμου Μυκόνου με το Ίδρυμα ξεκίνησε το 2009-2011 με την καταγραφή του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Μυκόνου, μια σημαντική και κοπιώδης εργασία με πολλαπλά οφέλη.
 
Γνωρίζοντας λοιπόν την άρτια και επιμελημένη εργασία της ομάδας του ιστορικού Δημήτρη Δημητρόπουλου, φροντίσαμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την πρόσφατη και γόνιμη συνεργασία του Δήμου Μυκόνου και της ΚΔΕΠΠΑΜ, με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - που αποτελεί τον επίσημο κρατικό φορέα που ασχολείται θεσμικά με τη διάσωση της ιστορίας της πατρίδας μας. Αξιόλογοι επιστήμονες του Ιδρύματος, ασχολήθηκαν και μελέτησαν σε βάθος ιστορικές περιόδους της Μυκόνου-Δήλου-Ρήνειας από την αρχαιότητα έως και σήμερα, και κατέγραψαν ιστορικά στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα και ανατρεπτικά για την έως τώρα υπάρχουσα ιστορική αντίληψη. Οι ομιλίες-παρουσιάσεις έλαβαν χώρα στη Μύκονο με ακροατήριο τους κατοίκους της, και με αποκορύφωση την εξαιρετική ομιλία του Δ. Δημητρόπουλου στην εκδήλωση της ΚΔΕΠΠΑΜ για τον εορτασμό των 400 χρόνων από τη σύσταση του Κοινού των Μυκονίων. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή ήταν συγκινητικά. Το πάθος των επιστημόνων που μελέτησαν και παρουσίασαν τα στοιχεία και τις μελέτες απέσπασαν κάθε σεβασμό και εκτίμηση.
 
Η παρούσα έκδοση λοιπόν αποτελεί παρακαταθήκη για την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του νησιού μας, αλλά και για τη διαφύλαξη αυτών στο πέρασμα των γενεών.
 
Πιστεύω πως σε κάθε μυκονιάτικο σπίτι, θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον ένα αντίγραφο με τα «Μαθήματα Ιστορίας της Μυκόνου και της Δήλου», όπως αυτά παρουσιάζονται εντός του βιβλίου, γνώση που μας κάνει περήφανους.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου
Κωνσταντίνος Κουκάς»