Βγαίνει από την καραντίνα η Μύκονος - Αίρονται την Τρίτη τα ειδικά περιοριστικά μέτρα

Βγαίνει από την καραντίνα η Μύκονος - Αίρονται την Τρίτη τα ειδικά περιοριστικά μέτρα

Την άρση των ειδικών περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για την Μύκονο από τις 6 Απριλίου ανακοίνωσε χθες ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά οι ειδικοί περιοριστικοί όροι για τη Μύκονο θα αρθούν την Τρίτη 28 Απριλίου και το νησί ενσωματώνεται πλέον στους γενικούς περιοριστικούς όρους μετακίνησης που ισχύουν σε όλη την Επικράτεια.   

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να κάνουν σκέψεις για εκδρομές την Πρωτομαγιά και επεσήμανε ότι μέχρι την παραγωγή του εμβολίου η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια όπως την ξέραμε. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας της δικής μας και των συνανθρώπων μας» τόνισε.

Όπως ανέφερε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν πανελλαδικά θα εξακολουθήσουν να είναι σε ισχύ μέχρι τις 4 Μαΐου, ενώ η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή, όχι στη συνήθη πραγματικότητα, αλλά σε μία νέα καθημερινότητα. «Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης επειδή η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. […] Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι εξελίξεις που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε. Πιθανόν κάπου που θα χρειάζεται μέτρα που θα αρθούν, σε δεύτερη φάση να τα ξαναπάρουμε. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

Σχετικά με την μετακίνηση από Δευτέρα προς τα Ειρηνοδικεία και τα Υποθηκοφυλακεία θα γίνεται η χρήση του κωδικού Β2 στο 13033, όπως ακριβώς για τις Τράπεζες.

Αναφορικά για την Μύκονο επεσήμανε ότι από την Τρίτη 28 Απριλίου θα αρθούν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα και θα ενσωματωθεί το νησί σε αυτά που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.  

Ποια μέτρα αίρονται από την Τρίτη

1.      Η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 έως ώρα 08:00 της επομένης

2.      Η αναστολή δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β’ Βεβαίωση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών και συγκεκριμένα:

Η αναστολή της δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων  του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη».
Η αναστολή της δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση των μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή(πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
Η αναστολή της δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου».

3.      Η λήψη επιπλέον μέτρων κατά την λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και των υπεραγορών Super Market

Αναλυτικά για τα μέτρα που ισχύουν στις μετακινήσεις σε όλη την Επικράτεια διαβάστε ΕΔΩ

Αναφορικά με την οικοδομική δραστηριότητα τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και την Σαντορίνη παραμένουν σε ισχύ μέχρι και την 6η Μαΐου 2020.