Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου επιστροφής στη... νέα κανονικότητα

Με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, να ολοκληρώνει αργά χθες το βράδυ την κατάρτιση της συνολικής εισήγησής της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις δέκα το πρωί και με τις προτάσεις να βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τον κύκλο των συζητήσεων, η ολοκλήρωση των οποίων θα φέρει την αποτύπωση του στρατηγικού πλάνου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση της χώρας στη... νέα κανονικότητα.
Στην πρώτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, υπό τον πρωθυπουργό, θα συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.
Στις δώδεκα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα μια σύσκεψη. Αυτή της ομάδας άρσης των μέτρων, στην οποία συμμετέχουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και υπουργοί. Στόχος, να τεθούν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα ανακοινώσει στους πολίτες τη Δευτέρα, μέσω νέου τηλεοπτικού μηνύματος, ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, σταθερή πυξίδα των βημάτων θα είναι η "τέλεια ισορροπία" ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. "Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα…Το βασικό μας μέλημα παραμένει σταθερό, αλλά και αδιαπραγμάτευτο. Είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και, πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Όπως έγινε μέχρι σήμερα, οι πολίτες θα γνωρίζουν την κατάσταση, θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και για κάθε απόφαση, έγκυρα και υπεύθυνα", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Η κομβική ημέρα
Το βασικό δεδομένο, μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ένα. Τα περιοριστικά μέτρα, που θα… έριχναν αυλαία την προσεχή Δευτέρα, παρατείνονται κατά μία εβδομάδα. Στον ορίζοντα, παράλληλα, υπάρχουν δύο ορόσημα. Το πρώτο ορόσημο είναι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, που θα αποτελέσει ένα ακόμα κρίσιμο κρας τεστ, μετά από αυτό των εορτών του Πάσχα, με τις παρεμβάσεις που θα ληφθούν να θυμίζουν σε πολλά τις 72 ώρες από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Το δεύτερο ορόσημο είναι η 4η Μαΐου. Όταν και αναμένεται ότι θα ανοίξει η πρώτη φάση της χαλάρωσης, με την αρχική κίνηση να περιλαμβάνει τα μικρά καταστήματα λιανικής, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα έρθει το άνοιγμα των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ. Βασική προϋπόθεση; Να διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Ταυτόχρονα, εξετάζεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και του συγκεκριμένου αριθμού πελατών.
Το επόμενο κύμα
Μέσα στον Ιούνιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα… σηκώσουν ρολά τα πολυκαταστήματα, οι πολιτιστικοί χώροι, τα μουσεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα τουριστικά καταλύματα. Ειδικά για αυτά, το άνοιγμα ενδέχεται να εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν δωδεκάμηνη λειτουργία. Θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα, τη στιγμή που στον κυβερνητικό ορίζοντα βρίσκεται συνεχώς το πλάνο της στήριξης του τουρισμού σε μία χρονιά που θα πρέπει να περιοριστούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι αρνητικές συνέπειες και να τεθούν τα θεμέλια για μία δυναμική επανεκκίνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. "Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου", είπε και, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.
Πέραν τούτου, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Πρότεινε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μίας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε δε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων.
Όσον αφορά στα μηνύματα στο "13033" και στο έντυπο μετακίνησης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθούν εκτός καθημερινότητας των πολιτών, όταν θα ανοίξουν ξανά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Δηλαδή, από τις 4 Μαΐου και μετά.
"Στα καταστήματα θα περιέρχονται οι πελάτες με πολύ συγκεκριμένο ρυθμό, θα υπάρχουν μέτρα ατομικής υγιεινής, θα υπάρχει ανώτατος αριθμός ανθρώπων που θα προσέρχονται…Δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μια μορφή ηλικιακού ρατσισμού. Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις στις ευάλωτες κατηγορίες", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
capital.gr