Πρωτοβουλία ΠΟΥ για τη συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ για την παγκόσμια μάχη κατά κορονοϊού

Πρωτοβουλία ΠΟΥ για τη συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ για την παγκόσμια μάχη κατά κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων σε μια προσπάθεια να δοθεί μια παγκόσμια "απάντηση” στην πανδημία του κορονοϊού που πλήττει τον πλανήτη..
 
Πρόκειται για το πρόγραμμα Accelerator Access to Covid Tools (ACT), όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, το οποίο καλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες και κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επιταχύνουν την πρόσβαση σε ασφαλή, προσιτά και καθολικά διαθέσιμα εμβόλια και φάρμακα κατά του κορονοϊού.
 
Το πρόγραμμα και η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει επίσημα στις 4 Μαΐου.
 
"Η προηγούμενη εμπειρία μας έχει διδάξει ότι ακόμη και όταν τα εργαλεία είναι διαθέσιμα, δεν είναι εξίσου διαθέσιμα σε όλους - και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Δρ Γκεμπρεγεσούς, προσθέτοντας: "Σήμερα, ο ΠΟΥ είναι υπερήφανος που ενώνει τις δυνάμεις του με πολλούς συνεργάτες για να ξεκινήσει το Access to Covid Tools Accelerator. Πρόκειται για μια συνεργασία-ορόσημο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης διανομής εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών για τον Covid-19".
 
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει τη "δύναμη πολλών οργανισμών" σε όλο τον κόσμο.
 
Επιπλέον, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι θα δεσμευτεί για "ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο εταιρικής σχέσης" ώστε να υπάρξει "μια ισχυρή, κοινή φωνή" που θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα.
 
Ηγέτες χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι μεταξύ αυτών που υποστήριξαν το ACT Accelerator κατά τη διάρκεια τηλε-συνέντευξης Τύπου.
capital.gr