Προσδοκίες από το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης–Σύντομα ξεκινά και η Γερμανία

Προσδοκίες από το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης–Σύντομα ξεκινά και η Γερμανία

 

Ένα πολλά υποσχόμενο πειραματικό εμβόλιο ίσως σημάνει την αρχή του τέλους της φονικής πανδημίας. Οι ερευνητές του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης ξεκινούν από σήμερα  τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κορονοϊό.
 
Στόχος της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου  είναι ο εμβολιασμός 510 εθελοντών, έως τα μέσα Μαΐου.   Εάν οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχείς, θα συνεχιστεί ο δοκιμαστικός εμβολιασμός σε χιλιάδες ακόμα ασθενείς και  εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες μέχρι το φθινόπωρο.
 
Ο Δρ. Andrew Polland δηλώνει πως αν όλα πάνε καλά θα έχουμε αρκετά στοιχεία και προσδοκούμε ότι θα λειτουργήσει το εμβόλιο ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή δεκάδων χιλιάδων και ίσως εκατομμυρίων δόσεων εντός εξαμήνου.
 
Η βρετανική κυβέρνηση βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με 20 εκατομμύρια στερλίνες και με επιπλέον 22,5 εκατομμύρια στερλίνες, το Imperial College όπου επιστήμονες αναπτύσσουν διαφορετικό εμβόλιο.
 
Ο ερευνητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Imperial College Λονδίνου Ευάγγελος Χάνδακας, δήλωσε πως  ήδη υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ζωικά μοντέλα. Το Imperial College του Λονδίνου ζητά εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών, έναντι αμοιβής και συνεργάζεται με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σάουθαμπτον.
 
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο υπουργός Υγείας της  Βρετανίας Ματ Χάνκοκ είπε πως  υπό φυσιολογικές εποχές, το να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο θα απαιτούσε χρόνια ερευνών. Είμαι πολύ περήφανος, είπε, για τη δουλειά που έχει γίνει. Παράλληλα θα επενδύσουμε στην δυνατότητα παραγωγής, ώστε εφόσον δουλέψουν τα εμβόλια αυτά με ασφάλεια, να τα διαθέσουμε στους κατοίκους της Βρετανίας το συντομότερο δυνατό.
 
Παράλληλα δόθηκε το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές νέου εμβολίου και στη Γερμανία.
 
Ο Klaus Cichutek, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Paul Ehrlich δήλωσε ότι σύντομα θα γίνει η πρώτη κλινική δοκιμή στη Γερμανία και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι κατά τη διάρκεια του έτους θα έχουμε ακόμα περισσότερες δοκιμές στη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν αρχικά σε 200 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών.
ert.gr