Κυκλάδες: Έτσι θα λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες

Κυκλάδες: Έτσι θα λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες

 

Σοβαρή οικονομική ζημιά έχουν υποστεί πολλές επιχειρήσεις τουρισμού στις Κυκλάδες, οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω των απαγορεύσεων που επέφερε η πανδημία, με συνέπεια να μετρούν καθημερινές απώλειες από τους τζίρους τους, αλλά και μια χαμένη πασχαλινή περίοδο.
 
Εκτός από τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα για τα οποία εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα, μιας και κανείς δε γνωρίζει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επαναλειτουργήσουν, οι επιχειρήσεις εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά τα φαινόμενα, θα ανοίξουν ξανά μέσα στο Μάιο.
 
Αυτό θα γίνει, πιθανότατα, το δεύτερο δεκαήμερο του επόμενου μήνα κάτω από συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση. Στις Κυκλάδες, όπως και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές, η αγωνία των επιχειρηματιών είναι έκδηλη, καθώς η επόμενη μέρα μετά την πανδημία βρίσκει τον επιχειρηματικό κόσμο μπροστά σε μια σεζόν η οποία θα χαρακτηρίζεται από ιστορικές ιδιαιτερότητες και τρομερές αντιξοότητες.
 
Η επανεκκίνηση της παραπάνω κατηγορίας καταστημάτων, θα γίνει με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν με μειωμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων, καθορισμένο αριθμό θαμώνων (όπως συμβαίνει με τους πελάτες των σούπερ μάρκετ), τήρηση προβλεπόμενων αποστάσεων και άλλων περιοριστικών μέτρων που θα προασπίζουν τη δημόσια υγεία.
 
Δεν αποκλείεται, τα μέτρα και οι κανόνες να διαφοροποιούνται στους εξωτερικούς χώρους σε σχέση με τους εσωτερικούς, καθώς, εντός των καταστημάτων αναμένεται να καθορισθεί ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο μέτρων. Γι αυτό και τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο κλειστούς χώρους, ή τα μπαρ και κέντρα διασκέδασης, πιθανότατα να λειτουργήσουν μετά τον Ιούνιο.
 
Τα συγκεκριμένα μέτρα θα επαναξιολογούνται συνεχώς και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα γίνονται πιο ελαστικά.