ΠΟΤ: Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο 96% των παγκόσμιων προορισμών

ΠΟΤ: Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο 96% των παγκόσμιων προορισμών

 

 

Το 96% των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών έχουν επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια στο πλαίσιο των αποφάσεων των κυβερνήσεων για περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουριμσού. Περίπου 90 προορισμοί έκλεισαν πλήρως ή εν μέρει τα σύνορά τους για τους τουρίστες, ενώ άλλοι 44 είναι κλειστοί για τουρίστες από ορισμένες χώρες.

 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ Zurab Pololikashvili δήλωσε ότι ο COVID-19 έχει επηρεάσει τα ταξίδια και τον τουρισμό όπως κανένα άλλο γεγονός στην ιστορία. Οι κυβερνήσεις, είπε, έδωσαν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και εισήγαγαν πλήρεις ή μερικούς περιορισμούς στα ταξίδια. Με την αναστολή του τουρισμού, απειλούνται τα οφέλη που προσφέρει ο τομέας: εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν, ενώ ενδέχεται να αναστραφεί όλη η πρόοδος που υπήρξε στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΤ καλεί τις κυβερνήσεις να επανεξετάζουν συνεχώς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να τους αλλάζουν ή να τους άρουν μόλις εξομαλύνεται η κατάσταση.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ολες οι χώρες της Αφρικής, της Ασίας, του Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής έχουν επιβάλει περιορισμούς από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν, στην Αμερική υπάρχουν περιορισμοί από το 92% των προορισμών και στην Ευρώπη το 93% (από τις 6 Απριλίου).
 
Τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν 4 απαγορεύσεις:
 
Πλήρες ή μερικό κλείσιμο συνόρων για τουρίστες 
 
Περιορισμούς ταξιδιών από συγκεκριμένες περιοχές
 
Ολική ή μερική αναστολή πτήσεων
 
Απομόνωση των τουριστών ή ιατρικά πιστοποιητικά, ακύρωση ή αναστολή έκδοσης visa κ.ά.
 
Ο ΠΟΤ, όπως τονίζεται, θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αναλύει την εξέλιξη των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει αποτελεσματικά την υπεύθυνη αλλά και έγκαιρη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.
tornosnews.gr