Χρυσηίδα Δημουλίδου: Η ιστορία του επόμενου βιβλίου μου εξελίσσεται στην Μύκονο του 1980

Χρυσηίδα Δημουλίδου: Η ιστορία του επόμενου βιβλίου μου εξελίσσεται στην Μύκονο του 1980

 

 

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ παρουσίασε το Σάββατο 7 Ιουνίου το νέο της βιβλίο η συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου.

 

Το βιβλίο «Το κελάρι της Ντροπής» προλόγισε η φιλόλογος – αρχαιολόγος - ιστορικός Άννα Γρυπάρη, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσαν η συγγραφέας και η ηθοποιός και προθιέρια στην τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Θάλεια Προκοπίου. Ενθουσιασμένη από την θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε το κοινό της Μυκόνου η συγγραφέας τόνισε ότι η παρουσίαση της Μυκόνου ήταν η καλύτερη που έγινε μέχρι σήμερα για βιβλίο της και αποκάλυψε ότι μέσα στις προθέσεις της είναι η διαμονή της τον χειμώνα στην Μύκονο προκειμένου να ολοκληρώσει ένα βιβλίο που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά δεν το έχει ολοκληρώσει. Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται στην Μύκονο της δεκαετίας του 1980.

 

«Το κελάρι της Ντροπής» πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σ’ ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας, τρεις αδελφές, η Δήμητρα, η Αναστασία και η Μυρτώ, μεγαλώνουν στη σκιά ενός πατέρα αφέντη και μιας μάνας που δεν έχει λόγο. Η μόνη έξοδός τους είναι κάθε Κυριακή για την εκκλησία και στο πανηγύρι του χωριού μία φορά τον χρόνο. Οι καιροί σκληροί, αλλά οι πράξεις σκληρότερες. Και μια μέρα ο πατέρας τις εγκαταλείπει και εξαφανίζεται. Το κοινωνικό στίγμα είναι βαρύ για την οικογένεια που άφησε πίσω του, όμως μαζί έρχεται και η λύτρωση από τους αυστηρούς κανόνες που έχει επιβάλει. Σταδιακά τα κορίτσια ξενιτεύονται σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και με τον καιρό οι οικογενειακοί δεσμοί κόβονται. Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα ένα τηλεφώνημα από την πατρίδα θα ταράξει τη μέχρι τότε ήρεμη ζωή τους. Η επιστροφή στο χωριό τους γίνεται επιτακτική και ο επικείμενος θάνατος της μάνας που άφησαν ολομόναχη χωρίς να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν θα τις φέρει αντιμέτωπες με μυστικά και αλήθειες που απέκρυψαν. Το παρελθόν γυρίζει στο παρόν ζητώντας απαντήσεις. Τι συνέβη και τις παράτησε ο πατέρας τους; Γιατί εγκατέλειψαν τη μάνα τους στην τύχη της; Γιατί το πατρικό τους δεν πρέπει να φύγει από τα χέρια τους; Ποιο μυστικό κρύβει το κελάρι στο υπόγειο του σπιτιού; Οι τρεις αδελφές πάνω από την ετοιμοθάνατη μάνα κάνουν μόνο μια ερώτηση: «Μάνα, όλα αυτά τα χρόνια γιατί δεν καθάρισες την ντροπή;».

 

«Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όλες εκείνες τις γυναίκες που η βία σημάδεψε ή σημαδεύει τη ζωή τους. Στις γυναίκες που δεν τόλμησαν, που δεν τολμούν να υψώσουν φωνή οργής στον πόνο. Είθε αυτό το βιβλίο να τους δώσει τη δύναμη να το κάνουν. Γιατί η ανοχή, όταν μένει σιωπηλή και κρυμμένη στο σκοτάδι για καιρό, τότε μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη» τονίζει η συγγραφέας και επισημαίνει ότι το μυθιστόρημα αυτό γράφτηκε με σκοπό να βοηθήσει. Πάνω σε αυτή την βάση ένα ποσοστό από τα έσοδα κάθε βιβλίου θα δοθεί σε ιδρύματα υπέρ της προστασίας της Κακοποιημένης Γυναίκας και του Παιδιού.