Εξετάζονται μέτρα στήριξης για τα ελληνικά αεροδρόμια

Εξετάζονται μέτρα στήριξης για τα ελληνικά αεροδρόμια

 

 

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να στηριχθούν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα ελληνικά αεροδρόμια εξετάζουν τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών. Ήδη η διοίκηση της FraportGreece, που διαχειρίζεται τα 14 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με επιστολή που έστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών προειδοποιεί για ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.
 
Ειδικά τον Απρίλιο η πτώση της επιβατικής κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνει το 90%, ενώ μηδενικά είναι τα έσοδα από τα καταστήματα λιανικής και εστίασης που λειτουργούν στα αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζουν στο Capital.gr παράγοντες της αγοράς αν και οι εταιρείες παραχώρησης έχουν προχωρήσει σε πρακτικές περικοπών εξόδων -αξιοποιώντας και τα έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό- μεγάλο τμήμα του λειτουργικού κόστους είναι ανελαστικό, καθώς τα αεροδρόμια ως "στρατηγικές υποδομές” δεν μπορούν να κλείσουν τελείως.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων που θα κάτσουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών με τις διοικήσεις των εταιρειών διαχείρισης αεροδρομίων, δηλαδή τη Fraport Greeceκαι την ΔΑΑ "Ελ. Βενιζέλος”, αναμένεται να διερευνηθούν μια σειρά από ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, μεταξύ αυτών: Η αναστολή των αμοιβών παραχώρησης και η μετάθεση πληρωμής ΦΠΑ, ή ακόμη και η παράταση των συμβάσεων παραχώρησης που θα απελευθερώσει κρίσιμα κεφάλαια.
 
Σημειώνεται ότι στις συμβάσεις παραχώρησης των αεροδρομίων, όπως συνηθίζεται σε όλες τις παραχωρήσεις, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τα γεγονότα "ανωτέρας βίας” καθώς και για τα "παρατεταμένα γεγονότα ανωτέρας βίας” που ξεπερνούν σε διάρκεια τους τρεις μήνες. Βάσει αυτών των προβλέψεων και εφόσον τα γεγονότα "ανωτέρας βίας” δεν αμφισβητούνται από καμία πλευρά, παραχωρησιούχοι και δημόσιο θα πρέπει να συζητήσουν για το πως θα μειωθεί η ζημιά που δέχονται οι πρώτοι.
 
Παρέμβαση και από τον ΣΕΤΕ
 
Την στήριξη των διαχειριστών αεροδρομίων ζητά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Ρέτσο να αναφέρει σε επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη πως "τα αεροδρόμια έχουν σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα ανάκαμψης του τουρισμού, με σημαντικούς πολλαπλασιαστές για την οικονομία και το γύρω από αυτά οικοσύστημα, ενώ τα σημαντικότερα λειτουργούν σήμερα με συμβάσεις παραχώρησης, με σημαντικό τίμημα προς το δημόσιο”.
 
 
Ο ΣΕΤΕ προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης των κονδυλίων που εισπράττει ετήσια το κράτος από τις συμβάσεις παραχώρησηςκαι η δυνατότητα  παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και "κάθε δημιουργική λύση, προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανάκαμψης”.
 
Μάλιστα ο κ. Ρέτσος σημειώνει πως για το συγκεκριμένο θέμα, θα κατατεθεί στην κυβέρνηση "κοινά συμφωνημένη πρόταση, που θα πρέπει να έχει συζητηθεί και διαμορφωθεί μεταξύ των μελών του ΣΕΤΕ που εκπροσωπούν τον κλάδο των αερομεταφορών”.
 
Η πτώση του Μαρτίου
 
Μια πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο των αερομεταφορών δείχνουν τα στοιχεία κίνησης των ελληνικών αεροδρομίων για τον Μάρτιο. Τον προηγούμενο μήνα και ενώ δεν είχαν μπει σε πλήρη ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία η μείωση στην συνολική επιβατική κίνηση έφτασε το 59%, ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού η οποία έφτασε το 60,2%.
 
Συνολικά από όλους τους αερολιμένες της χώρας διακινήθηκαν μόλις 1,02 εκατ. επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 15.987 καταγράφοντας πτώση 31,4% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 που είχαν πραγματοποιηθεί 23.288 πτήσεις. Ο Απρίλιος αναμένεται φυσικά πολύ χειρότερος.
 
capital.gr