Χ. Σταϊκούρας: Υπό εξέταση επίδομα σε αστυνομικούς και μείωση ενοικίου σε φοιτητές

Χ. Σταϊκούρας: Υπό εξέταση επίδομα σε αστυνομικούς και μείωση ενοικίου σε φοιτητές

 

 

 

Τη διάθεση επιδόματος στους αστυνομικούς, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά και τη μείωση του ενοικίου που πληρώνουν οι φοιτητές εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
 
Σε ερώτημα για το αν θα υπάρχει ένα επίδομα επιβράβευσης στους αστυνομικούς αλλά και για το αν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για στήριξη σε φοιτητές που πληρώνουν ενοίκιο είπε ότι και τα δύο τους "αξιολογούνται και στην ώρα τους θα ανακοινωθούν".
 
Προανήγγειλε την πιθανή επανάληψη του 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που διατίθεται προς τις επιχειρήσεις και τον Μάιο, αναφέροντας πως εντάχθηκαν ήδη περίπου 70.000 επιχειρήσεις.
 
Ανέφερε επίσης πως έρχεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εποχικό τουρισμό και για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κλάδο. Προανήγγειλε και ειδικό πρόγραμμα για το υπουργείο Πολιτισμού μέσα από τα 10 εκατ. που έχουν ήδη δοθεί αλλά και από ειδικές δράσεις για τους "αφανείς" εργαζόμενους του κλάδου.   
 
Επανέλαβε πως θα κυμανθεί ανάμεσα στο 5% με 10% η ύφεση φέτος και στην Ελλάδα. Είπε πως τον Μάιο θα επανεξεταστεί η δημοσιονομική πολιτική και υπολόγισε στα 10 δισ. ευρώ το λογαριασμό των μέτρων με την χρονική παράτασή τους και για τον Μάιο.
 
 
 
Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ για το ύψος της ύφεσης ανέφερε πως ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. "Γνωρίζουμε την ένταση, την έχουμε προσδιορίσει, αλλά όχι την έκταση", είπε ο ΥΠΟΙΚ. "Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για ύφεση από 5% έως 10%, όλες οι χώρες θα είναι περίπου μέσα σε αυτό το εύρος της ύφεσης. Αυτό που έχει προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι ότι κάθε μήνα που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα κοστίζει το 2,5% του ΑΕΠ", ανέφερε.
 
"Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο αφορά στο τουρισμό", είπε ο ΥΠΟΙΚ εξηγώντας πως ο κλάδος έχει δύο διαστάσεις, τον τουρισμό 12 μηνών και τον εποχιακό. "Εκεί χρειάζονται πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε το επόμενο διάστημα στοχευμένα για τον εποχιακό τουρισμό. Γιατί είναι και όλα τα επαγγέλματα τα οποία συνοδεύουν και συνδυάζονται με τον εποχιακό τουρισμό. Μέσα στο μήνα Απρίλιο θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις και ήδη υλοποιούμε σιγά σιγά σιγά" ανέφερε. Επιπλέον βοήθεια θα υπάρχει και στην ακτοπλοΐα και στην αεροπορία και στον πρωτογενής τομέα, στους κλάδους που πλήττονται.
 
"Πιθανόν το 1 δισ. ευρώ να επαναληφθεί το μήνα Μάιο", ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας για την επιδότηση/δάνειο που δίδεται μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αναφέρθηκε και στα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδότηση επιτοκίου και στα υπόλοιπα εργαλεία χρηματοδότησης λέγοντας πως συνολικά τα μέτρα φτάνουν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα έχουν μεγαλύτερη ένταση όσο περνά ο καιρός καθώς θα τελειώνει η περίοδος του lockdown, είπε.
 
Για την προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς επανέλαβε πως μέχρι τώρα όταν χρειάσθηκε διαπραγμάτευση έχουμε "αποδείξει ότι ή έχουμε πείσει ή έχουμε υλοποιήσει πολιτικές χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική αντίδραση από πλευράς των Θεσμών".  Αναφέρθηκε στις 8 καινούργιες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν χθες και ήταν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με την κοινωνία. 
Ανέφερε πως τον Μάιο "θα επανεξετάσουμε τη δημοσιονομική μας πολιτική ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της υγείας". Για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και για τους καλλιτέχνες ανέφερε ότι όλος ο κλάδος έχει μπει στα μέτρα στήριξης αλλά στο χώρο του πολιτισμού, όπως και σε κάποιους άλλους χώρους, υπάρχει μία κατηγορία συμπατριωτών που αμείβεται με άλλους όρους όχι με όρους μισθωτού. Υπάρχουν πάρα πολλοί αόρατοι εργαζόμενοι, είπε και αυτό χρειάζεται μία εξειδικευμένη προσέγγιση "και αυτή κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας".
 
capital.gr