Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του SARS-COV-2 στις επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Στο πλαίσιο πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2 οι υγειονομικά υπεύθυνοι όλων των επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πρέπει να μεριμνούν διαρκών για την τήρηση των παρακάτω μέτρων :
o Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
o Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο/10 τετραγωνικά μέτρα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός)
o Ύπαρξη , σε ευκρινή θέση στις εισόδους και στις εξόδους των καταστημάτων φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών προς χρήση των πελατών
o Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. τραπέζια, πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών
o Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει την μέγιστη εφικτή απόσταση.
o Κατά την διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών
o Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά την συναλλαγή.
o Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων , όπως πχ. ο χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών
o Ο υπάλληλος πίσω από τον χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό , όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν
o Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και την διαχείριση των εμπορευμάτων.
o Να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ατομικής υγιεινής από το προσωπικό.
o Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
o Ο χειρισμός των τροφίμων γίνεται πάντα με χρήση γαντιών και δεν αγγίζονται ταυτόχρονα άλλα αντικείμενα όπως πχ χαρτονομίσματα
o Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
o Το προσωπικό καθαριότητας χρησιμοποίει πάντα γάντια τα οποία απορρίπτει σε κάδο απορριμμάτων με το πέρας της εργασίας του
o Εάν κάποιο άτομο από το προσωπικό είναι άρρωστο πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό εργασίας (όπου υπάρχει) και όπου δεν υπάρχει τον προϊστάμενο του.
o Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
o Εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, με χειροπετσέτες μιας χρήσης,( οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων) και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη.
o Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
o Τήρηση προγράμματος καθαρισμού- απολύμανσης της επιχείρησης.
o Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφωνικές συσκευές, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.α)
o Για τους υπαίθριους χώρους αγορών (λαϊκές αγορές) να τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων
· Ειδικότερα στα αρτοποιία και σε όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες γίνεται πώληση άρτου όλα τα προϊόντα αρτοποιίας που διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό να τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα
· τα άτομα που απασχολούνται στο αρτοποιείο να φορούν στολή εργασίας και σκούφο που θα πλένονται και θα διατηρούνται καθαρά, καθώς επίσης προστατευτική μάσκα και γάντια μιας χρήσης
· Εκτός από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορωναϊού (covid-19) επιβάλλεται να τηρούνται από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οι γενικοί κανόνες υγιεινής , όπως αναφέρονται στην Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/11-4-2012), σύμφωνα με τους οποίους :
· Οι επιχειρήσεις να πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, όπως καθορίζονται στον Ε.Κ 852/2004, σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών
· Να γίνεται εφαρμογή των μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας στην επιχείρηση.
· Όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
· Να γίνεται εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την υγιεινή.